Pensii de 20.000 de lei. Câți români le încasează. Informații oficiale

Pensii de 20.000 de lei. Câți români le încasează. Informații oficialePensii speciale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul beneficiarilor de pensii speciale, de serviciu, este în creștere de la o lună la alta, pe măsură ce tot mai mulți astfel de privilegiați aleg să se retragă din activitate. Cei mai mulți dintre aceștia, 4.733, sunt judecători și procurori care beneficiază de pensii care, în medie, depășesc 20.000 de lei pe lună. Guvernul are termen, prin PNRR să rezolve problema pensiilor speciale până la finalul acestui an, însă nimeni nu pare interesat.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că în luna iulie numărul celor care primesc pensii speciale, de serviciu, a crescut la 9.864 de persoane. Numărul beneficiarilor de pensii privilegiate este cu 22 mai mare decât în luna precedentă. Cei mai mulţi dintre aceștia, respectiv 4.733, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

În cazul acestora s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu. Aceasta este de 20.885 de lei și se compune din 19.525 lei, cota suportată din bugetul de stat, și 4.149 de lei de la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.394 de pensionari. Pensia medie a acestora se ridică la 11.374 de lei, din care 7.553 lei suportaţi din bugetul de stat.

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că un număr de 766 de persoane beneficiază de prevederile Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României. Pensia medie în cazul acestora este de 5.783 de lei, din care 2.816 de lei sunt suportaţi de la bugetul de stat.

Pensiile de serviciu ale funcționarilor parlamentari

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 732 de persoane. În cazul acestora pensia medie se ridică la 4.930 de lei, din care 2.528 de lei provine de la bugetul de stat.

Pensiile de serviciu pentru beneficiari care activează în cadrul Curții de Conturi au fost acordate unui număr de 566 de persoane. Media acestor venituri se ridică la 8.474 de lei, din care 3.424 de lei reprezintă cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.673 de pensionari. În cazul lor pensia medie a fost calculată la 4.992 de lei, din care 2.582 de lei sunt suportaţi din bugetul de stat.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Problema pensiilor speciale

Pensiile speciale plătite anumitor categorii privilegiate de angajați ai statului, mai ales magistraților și anumitor categorii de pensionari este una dintre cele mari controverse din societatea românească provocând indignarea întregii opinii publice. Deși politicienii susțin că vor să le elimine, o lege care rezolve această problemă pare o misiune imposibilă. Cel mai probabil din cauza incompetenței celor care o elaborează și care dau argumente pentru a fi contestată și anulată la Curtea Constituțională.

Rezolvarea problemei pensiilor speciale a fost introdusă și în PNRR, fiind unul dintre jaloanele ce trebuie atinse de actuala coaliție de guvernare. Termenul limită este luna decembrie, dar nimeni nu pare interesat să facă ceva. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că până atunci problemă trebuie rezolvată.

„Suntem în luna iulie. Jalonul are deadline luna decembrie, deci până la sfârșitul anului această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puțin așa cum spune astăzi Planul Național de Redresare și Reziliență, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană și să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi investiși de către Guvern și de către coaliție și, desigur, alternativele pe care le avem la îndemână. Sunt, după cum știți, renegocierea și respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon”, a afirmat Marcel Boloș zilele trecute.