Marcel Boloș: Problema pensiilor speciale va fi tranșată până în decembrie. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor

Marcel Boloș: Problema pensiilor speciale va fi tranșată până în decembrie. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor Sursa foto: GOV.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că termenul limită pentru jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență privind pensiile speciale este luna decembrie. Ministrul susține că până atunci problemă trebuie rezolvată Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a adus lămuriri referitoare la pensiile militare. Chestiunea trebuie clarificată de Comisia Europeană.

Marcel Boloș a fost întrebat, după ședința de Guvern, dacă există riscul ca jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență care prevede ca pensiile speciale să fie așezate pe alte baze să nu fie îndeplinit. Întrebarea a venit în contextul în care, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne nu au avizat memorandumul pentru regândirea noii legi a pensiilor: “Suntem în luna iulie. Jalonul are deadline luna decembrie, deci până la sfârșitul anului această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puțin așa cum spune astăzi Planul Național de Redresare și Reziliență, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană și să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi investiși de către Guvern și de către coaliție și, desigur, alternativele pe care le avem la îndemână. Sunt, după cum știți, renegocierea și respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon”.

Răspunsul lui Dan Cărbunaru

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a oferit o serie de explicații referitoare la declarația ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. “Legislația României nu include în categoria pensiilor speciale pensiile militare de stat, care au un alt regim, dar pentru că există în acest moment, ca și pe alte multe jaloane și ținte un dialog cu Comisia Europeană, astăzi, miniștrii de resort au convenit să poarte acest dialog la următorul nivel, tocmai pentru a clarifica aceste confuzii între termeni juridici și anumite conotații care s-au creat anumitor pensii. În perioada următoare, va fi un dialog între anumiți miniștri din Guvernul României care gestionează într-un fel astfel de domenii și reprezentanții Comisiei Europene, pentru a clarifica în primul rând noțiunile, așa cum sunt ele înțelese în sensul legii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului. În același timp, Marcel Boloş a mai fost întrebat dacă există o solicitare legitimă a Comisiei Europene de includere a pensiilor militare în sistemul public de pensii. El a afirmat că în toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru militari și personalul încadrat există pensii de serviciu. De asemenea, el crede că intervenția Comisiei Europeană nu poate să determine România să schimbe ceea ce se întâmplă cu pensiile militarilor, deoarece există un precedent în UE. "Aici e o chestiune care trebuie limpezită, pentru că, așa cum arată lucrurile în momentul de față, există această, să zicem, neconcordanță între ceea ce spune jalonul, ceea ce există în legislația națională și apoi ne-am uitat și în practica țărilor membre ale Uniunii Europene pentru că nu cred că putem fi obligați ca să facem altfel decât ceea ce se practică în țările membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Marcel Boloş.

Comisia Europeană vrea să fie sigură că primește banii înapoi din partea României

Ministrul a menționat că aceste constrângeri au venit deoarece Comisia Europeană dorește să se asigure că împrumutul acordat României va fi rambursat.  “Toate aceste categorii de personal au acest regim al pensiilor de serviciu și ar fi nedrept dacă ar trebui să facem într-un alt fel, în condițiile în care aceste reforme și aceste constrângeri pe care le avem să zicem la nivelul reformelor mari, ele au venit pe fondul faptului ca să se asigure Comisia că împrumutul pe care îl acordă României va fi rambursat." În plus, ministrul a mai explicat că România avea un vârf de datorie publică. Astfel, țara era nevoită să facă dovada că va optimiza categoriile de cheltuieli publice importante pentru ca să poată fi rambursat împrumutul acordat. "Probabil dacă vom ajunge în situaţia în care să demonstrăm că sustenabilitatea pentru aceste categorii de cheltuieli nu este o problemă, nu cred că vom avea sau nu ar trebui să avem probleme din punctul de vedere al negocierii cu Comisia Europeană”, a mai adăugat Boloș.