Exclusiv. Cazul Rudel Obreja și inerția sistemului juridic: „Au fost situații în care mentalitatea a fost: Să rămână acolo. Video
- Andreea Vlad
- 22 iulie 2022, 19:45
Cazul fostului pugilist Rudel Obreja, condamnat la 5 ani cu executare în dosarul Gala Bute, a stârnit puternice reacții în spațiul public și o vie emoție. Într-o scrisoare deschisă, acesta a implorat autoritățile să fie lăsat să se trateze de cancerul în stare avansată care i-a fost descoperit în închisoare, invocând dreptul la viață înscris în constituție. Podcastul EVZ Play de vineri a analizat, alături de Victor Alistar, sistemul disfuncțional de justiție care a acționat foarte lent în cazul Obreja.
Rudel Obreja, fostul președinte al Federației de Box condamnat la 5 de ani de închisoare în Dosarul „Gala Bute”, care suferă de cancer, a fost eliberat vineri din penitenciar pentru a putea să urmeze tratamentul adecvat acestei boli crunte. Decizia nu este însă una definitivă.
Rudel Obreja a implorat să fie lăsat să se trateze în libertate
Aflat pe patul de spital sub supraveghere strictă, fostul pugilist a transmis un mesaj către autorități, pentru a fi lăsat să se trateze în libertate.
Consiliul Mondial al Boxului (WBC) a cerut, într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul său, eliberarea lui Obreja. Potrivit familiei sale, Rudel Obreja se plângea de dureri abdominale de 3 luni, iar în cele din urmă a fost transportat la spital şi a fost diagnosticat cu cancer avansat.
În replică, afirmă Ministerul Justiției, Rudel Obreja, care cere să fie eliberat din închisoare pe motiv că are cancer, a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar şi a fost internat într-un spital public. Instituția mai susține că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada în care s-a aflat în libertate.
Alistar: E o abordare iacobină
Invitat în emisiunea EVZ Play din studioul EVZ-Capital, Victor Alistar, membru în CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) din partea societății civile, a comentat de ce instanțele judecătorești se mișcă atât de lent. La rugămintea jurnalistului Dan Andronic de a explica lentoarea inerțială cu care justiția s-a mișcat în cazul Obreja, punându-i în pericol șansele de a trăi, Victor Alistar a refuzat să se antepronunțe, fiind vorba de o decizie care urma să fie anunțată vineri 22 iulie (n.r. - între timp acesta a fost eliberat din închisoare, însă decizia nu e definitivă).
Dan Andronic: Dle Alistar, ce a mers prost în cazul Obreja?
Victor Alistar: Nu știu să vă spun.
Dan Andronic: Totuși, vorbim de niște proceduri care durează de luni de zile. E un om bolnav de cancer cu metastaze. Procedurile au durat foarte mult. Așa e sistemul și atunci angajații nu au ce să facă (...), sau e ceva ce nu merge la noi în sistem?
Victor Alistar: E și ceva ce nu merge la noi în sistem. E foarte ușor să dai pe lege tot timpul, mai ales că legile astea nu au fost făcute fără consultarea sistemului, cum am și spus, justiția centrată pe ea însăși și nu pe justițiabil. (...) E și o chestiune de mentalitate. Au fost situații în care mindsetul a fost să rămână acolo. O abordare iacobină. Am auzit magistrații zicând, aoleu scapă infractorul, nu mai facem probele astea. Rolul tău e să-l bagi? Rolul tău e să te lămurești și să dai un verdict bine chibzuit.
Emisiunea integrală: