Exclusiv. Infernul de la Jilava continuă. Cine are interes să blocheze reforma din penitenciare? VIDEO
- Andreea Vlad
- 15 noiembrie 2021, 20:24
România are o problemă sistemică a penitenciarelor, iar situația deținuților e realmente cruntă. Renate Weber, Sorin Roşca Stănescu, Victor Alistar şi Răzvan Savaliuc au fost invitații speciali ai unei edițiii explozive a podcastului EVZ-Play. Aceștia au comentat să ce se întâmplă în realitate în penitenciarele româneşti şi ce s-a ales de mult discutata reformă a condiţiilor de detenţie.
Deținuții nu sunt închiși ca să ispășească o pedeapsă și eventual să fie reeducați, ci realmente pentru a fi pedepsiți, a comentat moderatorul Robert Turcescu. După eliberare, multora nu li se dă nicio șansă să se reintegreze social. Nu deprind nicio calificare în închisoare.
Weber: Conform noului Cod Penal, pedeapsa rezultantă pentru condamnat e aberantă
Renate Weber (foto), actualul Avocat al Poporului, consideră că problemele din închisorile românești datează încă din anii 90 și s-au acutizat odată cu trecerea timpului.
„Numărul de petiții pe care le primim din închisori este cel mai mare față de alte domenii. Săptămânal avem 2-3 anchete în penitenciare. Apoi adresăm un set de recomandări șefului penitenciarelor din România. Mare parte din problemele celor din închisori vin dintr-o politică penală tip hai să încercăm și așa.
Tot ce s-a făcut a fost să se majoreze pedepsele într-un mod aiuritor. În noul Cod Penal s-a venit cu ideea nefericită a unei pedepse rezultante care a devenit aberantă. Această pedeapsă rezultantă trebuie să conțină obligatoriu o treime din fiecare pedeapsă. S-a ajuns și la cazuri de 30 de ani pedeapsă. Ca urmare continuă supraaglomerarea penitenciarelor. Trebuie să gândim o politică penală cu alt sistem de executare".
Alistar: Ideologia represivă nu face oamenii mai buni
La rândul său Victor Alistar, membru CSM, a confirmat că e vorba de o eroare de sistem. „Supravegherea în penitenciare e făcută de judecători. La nivel de lege sancțiunile nu sunt echilibrate. Se poate aplica un program de reintegrare pentru cei cu sancțiuni care pot fi executate și în exterior".
În opinia expertului, abordarea represivă nu aduce de fapt beneficii celor de după gratii. „Ideologia regresivă nu face oamenii mai buni la ieșire. Decidenții (n.r. - din domeniul juridic) nu urmăresc ca funcția disuasivă a sancțiunii să fie urmată de modalități de aplicare a sancțiunii".
Curea: Li se suspendă dreptul la viață
Jurnalistul Mirel Curea a explicat concret că deținuților li se ia practic un drept fundamental garantat prin Constituție, dreptul la viață. „În închisori se moare de boli perfect rezolvabile, de boli eradicate ca turberculoza".
La noi în detenție se adaugă privațiuni anormale, ca frigul și foamea, a atras atenția Sorin Roșca Stănescu. Jurnalistul, care a petrecut o scurtă perioadă în închisoare, a atras atenția că un alt aspect alarmant este condiția gardienilor. „Sunt expuși unor riscuri, inclusiv contaminarea cu SIDA". Acesta a relatat cazuri în care unii deținuți infectați contaminează gardienii din închisoare ca o formă de răzbunare.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: