Record de căldură în Marea Britanie. Meteorologii au înregistrat 40 de grade Celsius

Record de căldură în Marea Britanie. Meteorologii au înregistrat 40 de grade CelsiusCaniculă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marea Britanie se confruntă cu cea mai caldă zi din istoria sa, temperaturile ajungând la valorile record de 40 de grade Celsius. Regatul Unit este lovit de valul de căldură ce a cuprins întregul continent european și care a pârjolit câmpurile agricole și a dus la deteriorarea infrastructurii de circulație. În aceste condiții autoritățile reușesc cu dificultate să mențină în funcțiune serviciile de transport.

Temperatura aerului a atins o valoare record în Marea Britanie, conform datelor furnizate de Met Office, biroul meteorologic de la Londra. Astfel, căldura s-au ridicat la 40 de grade Celsius, pe fundalul intensificării valului de căldură care a cuprins Europa. Met Office a transmis că recordul de temperatură a fost înregistrat la ora 12:50 PM (11:50 GMT) la Aeroportul Heathrow din Londra. Aici a fost depășit recordul anterior de temperatură, de 38,7 grade Celsius, înregistrat în 2019.

„Pentru prima dată, temperatura de 40 de grade Celsius a fost depăşită în Marea Britanie, potrivit înregistrărilor provizorii. (…) Temperaturile cresc în continuare în multe locuri, aşa că trebuie să rămâneţi vigilenţi”, a precizat Met Office.

Cu câteva ore în urmă, Met Office anunţase doborârea recordului din 2019, în localitatea Charlwood, comitatul Surrey, în sudul Angliei. Aici a fost înregistrată o temperatură de 39,1 grade Celsius. Pentru a deveni oficial, agenţia meteorologică trebuie să valideze echipamentul folosit pentru înregistrarea unui record de temperatură.

China criticată dur de Regatul Unit

Infrastructura de transport are probleme

În aceste condiții, autoritățile întâmpină dificultăți în asigurarea serviciilor publice, în special de transport. Astfel, mai multe curse feroviare au fost anulate, iar centrele oraşelor, aglomerate în mod normal, păreau încremenite. Britanicii s-au adăpostit de căldura foarte mare pe unde au putut. Angajații din grădinile zoologice au depus eforturi majore pentru a menţine animalele la răcoare.

De altfel, Marea Britanie întâmpină dificultăţi pentru a menţine funcţionale serviciile-cheie de transport în perioadele caniculare sau atunci când ninge. Astfel, se intenționează introducerea stării de „urgență națională” din cauza temperaturilor fără precedent.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a spus că vor mai trece mulţi ani înainte ca Marea Britanie să-şi modernizeze infrastructura de transport pentru a face faţă unor temperaturi ridicate. El a făcut aceste comentarii după ce două piste de avion au prezentat semne de avarii, iar unele şine de cale ferată s-au deformat. Infrastructura, datează în mare parte din epoca victoriană și nu a fost construită pentru a suporta astfel de temperaturi.

Pod înfoliat pentru a fi protejat de căldură

Un pod care datează din epoca victoriană din Londra a fost învelit în folie într-o încercare extremă de a opri uzura. Este vorba despre de Podul Hammersmith, vechi de 135 de ani, care a fost învelit într-o folie izolatoare argintie care „reflectă soarele”.  Folia a fost folosită pentru a menține puternică structura podului.

Podul este deschis pietonilor și bicicliștilor.  Podul are patru lanțuri care sunt ancorate de albia râului, iar dacă unul dintre acestea atinge 18 grade Celsius, inginerii de siguranță îl vor închide, au spus oficialitățile.

Oficialii londonezi spun că Podul Hammersmith este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din lume, ceea ce face ca cheltuielile pentru reparații să fie foarte mari.