Cancel Buhnici?

Cancel Buhnici? George Buhnici, un nou comentariu răutăcios. Se bucură de ghinionul altora. Sursa: Captura TV

Vă spun sincer că urmăresc evoluția ”scandalului George Buhnici” ca pe un film pe Netflix, fără empatie, fără altă implicare în afară de a alege poziția cea mai comodă pe canapea din care să urmăresc combatanții. Simplul fapt că și nevastă-mea e în focuri pe frontul pro sau contra voaierismului pe plajă nu reușește să îmi stârnească curiozitatea pentru fetișurile fiecăruia când merge la mare.

Lumea influencerilor este departe de mine, filosofia sau matematica care-l impune pe unul în fața altuia, prin 20 de secunde pe Tik Tok sau o poză pe Instagram, mă depășește și nici nu fac eforturi pentru a mă perfecționa.

Nu îmi aleg lucrurile de cumpărat în funcție de filmulețe hazlii și nici nu înțeleg de ce un tip care vinde promo-uri despre căști audio a devenit brusc posesorul unei păreri importante privind aspectul femeilor.

Toate astea se petrec într-o lume ale cărei mecanisme de funcționare îmi scapă, o lume îndepărtată de mine. Un lucru sare însă în ochi, legat de acest caz. După mine ne aflăm în fața primului ”dosar” public care se poate încheia cu o ostracizare de tip Cancel Culture.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sigur, asta se va întâmpla dacă internauții și internautele pornite pe desființatul lui George Buhnici nu se vor opri după o zi sau două de hate. Cum au început presiuni asupra partenerilor săi publicitari și simt deja cel puțin o fisură, probabil că nu se vor opri.

Au mai fost cazuri de personaje care au stârnit valuri de ură pentru afirmații discriminatorii sau anti-feministe – cel mai cunoscut este cazul fostului senator Șerban Nicolae și ale sale inexistente fotografii cu o colegă – dar fluviile de critici nu au avut niciun efect.

Asta pentru că personajele respective nu făceau parte din lumea în care hate, like, woke sau follow înseamnă ceva. Pe scurt, pe respectivii și pe publicul lor i-a durut la bască de înjurături.

În cazul lui George Buhnici situația se schimbă. El trăiește profesional, produce content și implicit bani din lumea asta. Pentru el revărsarea de hate poate însemna pierderea carierei. Adică să fie canceled/anulat. Mă miră că nu știa de gheața subțire pe care circula, că s-a apucat să vorbească absolut aiurea și complet gratuit, aducând ofense pe teme care fac parte din fundația ideologică a propriului public.

Contractele sale sunt tot pe linia publicității moderne, dependentă de tot felul de artificii legate de viața ”corectă, curată și pozitivă”, încheiate cu firme sensibile la astfel de teme. Astea toate îl fac victimă sigură a celor pe care acum i-a stârnit.

Va fi George Buhnici primul personaj care va gusta efectele ”anulării culturale”? Potențial are și prostiile spuse pe un ton golănesc îl lasă fără aliați serioși.

PS Poate am lăsat impresia că George ar fi victima unei conspirații. Nu cred, pentru că hate-ul este un bulgăre de zăpadă care se rostogolește de la sine, prin mecanisme deja existente. Spui ce crezi că vor să audă cei din bula ta și ei fac la fel. Bulele se întretaie, se întâlnesc și scandalul se întinde. Pe lângă postări, urmează un-follow sau block și de aici lucrurile curg de la sine. În altă ordine de idei, am trecut marți prin fața penultimului subiect de hate, pizzeria din Piața Rosetti. Toate scaunele erau ocupate. Nu știu cum stă treaba la bistroul cu nisipul pentru adulți, dar promit că mă voi interesa.