Rada Supremă a Ucrainei l-a demis pe Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate, și pe procurorul general Irina Venediktova

Rada Supremă a Ucrainei l-a demis pe Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate, și pe procurorul general Irina VenediktovaSursa: Facebook/ Ivan Bakanov

Un număr de 265 de deputați ucraineni au votat pentru demiterea lui Bakanov, care nu a fost prezent în sala de ședință. Deputatul Yaroslav Zhelezniak a scris mai apoi, pe contul de Telegram, că lectura din timpul votului a fost mai mult formală, neimplicând niciun fel de dezbatere.

Despre demiterea lui Ivan Bakanov, deputatul ucrainean Iaroslav Jeleznia, a scris că „el [n.a. Bakanov] nu a fost prezent în sala [n.a.de ședințe]. Lectura a fost mai degrabă formală".

Șeful SSU din Ucraina, demis de Rada Supremă a țării

Dintre cei 265 de deputați care au votat „pentru” demiterea lui Bakanov, 203 sunt reprezentanți ai facțiunii „Slujitorul poporului", 11 sunt reprezentanți ai facțiunii „Patria", 2 sunt reprezentanți ai grupului parlamentar „Platforma pentru viață și pace", 12 sunt reprezentanți ai partidului „Pentru viitor", 17 sunt reprezentanți ai partidului „Dovira", 11 sunt reprezentanți ai grupului parlamentar „Restaurarea Ucrainei" și nouă sunt membri independenți ai Radei.

Zhelezniak a spus și că numirea unui nou șef al SSU nu a fost discutată astăzi, 19 iulie 2022. De amintit este faptul că, pe 17 iulie, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, decidea să-l suspende din funcție pe șeful SSU, Ivan Bakanov.

O altă demitere. Parlamentul ucrainean a demis-o pe Irina Venediktova din funcția de procuror general al țării

Anunțul a fost făcut de deputatul David Arakhamia pe contul de Telegram: „Rada Supremă a Ucrainei a votat pentru încetarea atribuțiilor Irynei Venediktova în funcția de procuror general al Ucrainei", a transmis Arakhamia, care adaugă faptul că Venediktova nu va fi exclusă din „echipă”.

„Irina Venediktova va rămâne parte a echipei. Experiența ei va servi statului într-un loc nou, care trebuie să fie întărit cu manageri și angajați competenți. Așteptăm vești despre numirile de personal pe frontul diplomatic și vă mulțumim pentru activitatea dumneavoastră", a mai transmis Arakhamia, potrivit Ukrinform.net.

Motivele pentru care au fost demiși procurorul general și șeful spionajului din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski i-a reproșat șefului serviciului de spionaj că nu s-ar fi implicat suficient în apărarea orașului Harkov și că s-a gândit doar la interesele sale. Este vorba despre cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după cum relatează CNN, conform Antena 3.

În plus, președintele Zelenski a afirmat că peste 60 de angajați ai Parchetului General şi ai Serviciului de Securitate au fost depistați că lucrează pentru „inamic”. Drept urmare, suspendarea celor doi, conducători ai acestor instituții, Bakanov și Venediktova, era normală.

„Am așteptat mai multe rezultate concrete și măsuri suficient de radicale de la conducătorii acestor instituții, în vederea curățării acestor structuri de colaboratori și trădători ai statului. Totuși, după șase luni de război, continuăm să găsim grupuri de astfel de oameni în fiecare dintre instituții”, a declarat Andrii Smirnov, adjunct al șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei.

Volodimir Zelenski a numit interimari în locul celor demiși

Între timp, președintele ucrainean a semnat decretele prin care numește noi conducători, interimari, în funcțiile de șef al SBU și Procuror General al Ucrainei. Astfel, la conducerea interimară a SBU a fost numit Maliuk Vasil. Iar Oleksii Simonenko va ocupa, tot ca interimar, funcția de Procuror General.

Speculații despre demiterea lui Ivan Bakanov au început să circule încă de luna trecută, la Kiev. Lui Bakanov, un bărbat de 47 de ani care a condus anterior Direcția Anti-Corupție din SBU și a fost director adjunct al Serviciului, i s-a reproșat că nu a găsit „răspunsurile potrivite” la invazia rusă din 24 februarie. De asemenea, a fost acuzat că nu a reușit să comande corespunzător uriașul său dispozitiv, de peste 30.000 de agenți, potrivit publicației Politico.