Două cazuri noi de variola maimuței au fost confirmate în România. Numărul persoanelor depistate a ajuns la 18
- Andra Puiu
- 15 iulie 2022, 20:37
Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, depistarea a încă două cazuri de variola maimuței pe teritoriul României. În țară s-au înregistrat, până în prezent, 18 persoane infectate cu acest virus.
Este vorba despre doi bărbați. Ei au vârste de 30 de ani și 32 de ani și sunt din județele Ilfov și Cluj. Starea lor de sănătate este bună și ambii se află în izolare în spital.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 18 pacienți. Peste 8.200 de cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în Europa, potrivit datelor centralizare de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). Numărul infectărilor a depășit 2.000 de cazuri în Spania, cu circa 800 de noi pacienți doar în ultima săptămână. De asemenea, în Marea Britanie au fost diagnosticați peste 1.700 de pacienți, iar în Germania peste 1.600.
Persoanele infectate din România
- 13 iunie - bărbat din București, 26 de ani
- 14 iunie - bărbat din București, 32 de ani
- 15 iunie - bărbat din București, 31 de ani
- 16 iunie - bărbat din București, 36 de ani
- 21 iunie - bărbat din București, 37 de ani
- 23 iunie - bărbat din București, 40 de ani
- 28 iunie - bărbat din București, 38 de ani
- 28 iunie - bărbat din București, 33 de ani
- 28 iunie - bărbat din București, 24 de ani
- 29 iunie - bărbat din București, 42 de ani
- 29 iunie - bărbat din București, 25 de ani
- 7 iulie - bărbat din București, 38 de ani
- 7 iulie - bărbat din Timiș, 32 de ani
- 7 iulie - bărbat din București, 38 de ani
- 13 iulie - bărbat din Argeș, 38 de ani
- 14 iulie - bărbat din București, 40 de ani
- 15 iulie - bărbat din Ilfov, 30 de ani
- 15 iulie - bărbat Cluj, 30 de ani
Cum se manifestă virusul variolei maimuței
Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate. Acest virus nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.
Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament. Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile. Simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Boala se poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată.