Europa, neputincioasă în fața Rusiei. Se pregătește un nou pachet de sancțiuni, dar marea miză nu e aruncată în joc

Europa, neputincioasă în fața Rusiei. Se pregătește un nou pachet de sancțiuni, dar marea miză nu e aruncată în joc Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană pregăteşte al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar acesta nu va viza și importurile de gaze, deoarece prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede la noua situaţie.

Executivul european este pe punctul de a finaliza noul pachet de sancţiuni pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pe fondul invaziei în Ucraina. Printre noile măsuri, premierul ceh a menţionat interzicerea importurilor de aur rusesc, extinderea listei de bunuri cu dublă utilizare ce vor fi interzise pentru export în Rusia, precum şi adăugarea unor noi nume de oficiali ruşi pe lista neagră a UE.

Noi sancțiuni

Comisia Europeană ar trebui să fie gata să prezinte acest pachet în zilele următoare. „Un al şaptelea pachet de sancţiuni este în curs de pregătire şi cred că este o treabă bună. În mod categoric, problematică este includerea energiei în pachetul de sancţiuni pentru că trebuie respectată regula ca sancţiunile să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra ţărilor care le impun. Cred că nu ar trebui să fie acolo, deoarece o serie de ţări depind de gazul rusesc“, a explicat premierul ceh Petr Fiala, transmite Reuters.

Republica Cehă, care a preluat preşedinţia rotativă a UE, pentru şase luni, începând cu 1 iulie, este una dintre ţările dependente de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz. „Cehii fac tot posibilul pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, dar acest lucru nu se va întâmpla iarna aceasta“, a spus premierul ceh.

Ne puteți urmări și pe Google News

40% din necesarul de gaze naturale al UE provenea din Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Amenințarea Rusiei

Ultimele sancţiuni sunt în curs de pregătire în contextul temerilor crescânde ale Europei că Rusia ar putea prelungi lucrările de mentenanţă programate la gazoductul Nord Stream-1, care au început la 11 iulie şi ar urma să dureze 10 zile. Mai multe state au anunțat că există riscul ca Rusia să oprească permanent fluxul de gaze către Europa.

În acest context, premierul ceh a declarat că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxul de gaze prin Nord Stream-1 să nu se reia şi să caute surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi gaz natural lichefiat (GNL) şi să fie pregătite să-şi împartă resursele cu statele membre, potrivit Agerpres.

O altă idee pe care el o susţine este de a lansa achiziţii comune de gaze în UE, dar a avertizat că obiectivul este dificil de realizat atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ.