Povestea fondatorilor gigantului LukOil. Membrii familiei Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția

Povestea fondatorilor gigantului LukOil. Membrii familiei Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și ElvețiaLukoil. Sursa foto: arhiva EVZ

Familia Safin, cea care a pus bazele LukOil, este considerată una dintre cele mai puternice din Rusia. Frații Ralif și Rishat Safin, originari din Bașchiria, s-au îmbogățit de pe urma companiei petroliere.

Crearea gigantului LukOil a avut loc la începutul anilor 90, când Ralif Safin, fratele cel mare, a participat la crearea companiei. Astfel, din 1993 până în 2002, Ralif a fost acționar, prim-vicepreședinte, membru al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Lukoil și președinte al Lukoil Europe Holdings Limited.

Ralif este și artizanul extinderii LukOil în țările balcanice, inclusiv în România. În 2002, Ralif și-a vândut pachetul deținut la LukOil pentru a intra în politică. Apoi, familia Safin și-a extins afacerile și în România.

Extinderea afacerilor de familie

Ei aveau afaceri în Republica Moldova, Letonia, România și Bulgaria. De altfel, presa bulgară a asociat numele lui Ralif cu corupția în distribuirea fondurilor UE în Bulgaria.

În Republica Moldova, Ralif a dezvoltat mai multe afaceri. Mediul politic îi era unul prielnic, fiind un apropiat al lui fostului președinte comunist Vladimir Voronin.

Acesta l-a decorat în anul 2002 pe Ralif Safin cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Primele afaceri din România

Primele afaceri din țara noastră ale familiei Safin au început odată cu înființarea holdingului Marr, în anul 2002. Atunci a fost deschisă și în România firma Marr Capital SRL (radiată anul trecut) prin care au fost dezvoltate mai multe business-uri.

Printre altele, compania Marr a deținut o fabrică de zahăr la Urziceni prin firma Marr Sugar România, însă care în anul 2008 a fost vândută.

Grupul condus de Marat Safin, poreclit „sugar boy”, a deținut trei fabrici de zahăr și fabrica de dulciuri Bucuria din Republica Moldova, prin firma Marr Sugar Moldova.

În 2014, Marr Sugar Moldova, a fost amendată și lichidată pentru evaziune fiscală, iar Marat Safin, a fost dat în urmărire generală de autoritățile de la Chișinău pentru escrocherie.

Tot la începutul anilor 2000, Marat Safin, împreună cu basarabeanul Vladlen Dobrea (fiul lui Vladimir Dobrea, fost lider comunist în perioada sovietică și primar al Chișinăului în anii 1989-1990, apoi fost administrator al LukOil România), au fondat la București MV Properties, firmă care deținea 75 de benzinării şi şapte depozite de carburanţi în România.

În 2004, MV Properties a fost cumpărată de LukOil pentru suma de 121 milioane de dolari.

O altă afacere din România a familiei Safin a fost prin 2010, când compania Marr Capital, a dezvoltat proiectul rezidenţial Corbeanca Forest.

Proprietarii altor benzinării

Celălalt frate, Rishat Safin a fost directorul general al LukOil Tsentrnefteprodukt. În Rusia a dezvoltat o rețea de benzinării sub brandul ArtOil, pe care a extins-o apoi și în România.

În țara noastră, Rishat a investit în mai multe afaceri începând cu anul 2012 când a început să preia firme din domeniul petrolului și gazelor, firme deschise de cunoștințe mai vechi de-ale lui.

În data de 19 septembrie 2012, basarabeanul Vladimir Dobrea, înființează firma Art Petrol Service SRL sub care au funcționat benzinăriile ArtOil, brand consacrat în Rusia.

În anul 2015, Rishat Safin a fost citat de Judecătoria Slobozia să participe la procesul primarului oraşului, Alexandru Stoica. Edilul a fost trimis în judecată și condamnat la un an de închisoare pentru că a semnat autorizaţiile de construcţie pentru o benzinărie a Art Petrol Service.

În decembrie 2019, OMV Petrom a preluat rețeaua Art Petrol care deținea opt benzinării în județele Ilfov, Ialomița, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Argeș.

Condamnat în Elveția

Acum doi ani, Risat Safin a fost condamnat în Elveția la o amendă pe bază de despăgubire pentru șederea sa în închisoare timp de 180 de zile, pentru încălcarea legislației elvețiene a muncii. Autoritățile elvețiene au descoperit că Rashit, timp de aproape zece ani, aducea în Elveția muncitori cetățeni ai statelor CSI, dar și bulgari, români și moldoveni.

Aceșia, plătiți sub normele elvețiene, au fost supuși la munci grele, batjocoriți și le-au fost luate pașapoartele.

Angajații erau folosiți la diferite munci la vila lui Rashit, în valoare de 20 de milioane de franci, cu o suprafață de 600 mp și un teren de peste zece hectare, din orașul Vésenaz, de pe malul lacului Geneva, informează ziare.com.

Ne puteți urmări și pe Google News