O nouă variantă a Codului Fiscal: Schimbări pentru HoReCa , jocurile de noroc și microîntreprinderi

O nouă variantă a Codului Fiscal: Schimbări pentru HoReCa , jocurile de noroc și microîntreprinderiCodul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 13 iulie, un nou proiect de modificare a Codului Fiscal. Principalele noutăți față de documentul publicat în 4 iulie vizează noi termene pentru impozitului specific. De asemenea, sunt prevăzute modificări în legătură cu sistemul de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Ministerul Finanțelor, a anunțat astăzi, 13 iulie, propunea spre abrogare a impozitului specific unor activități, începând cu 1 ianuarie 2023. Inițial, în prima propunere de proiect, legea trebuia aplicată din luna august, informează Agerpres.

"Se propune abrogarea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu completările ulterioare", este explicat în nota de fundamentare care este alături de noul proiect de act normativ.

Impozitul specific unor activități este reglementat de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu completările ulterioare. Acesta este datorat de persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

  1. 5510 - "Hoteluri și alte facilități de cazare similare"
  2. 5520 - "Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată"
  3. 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere"
  4. 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante"
  5. 5621 - "Activități de alimentație (catering) pentru evenimente"
  6. 5629 - "Alte servicii de alimentație n.c.a."
  7. 5630 - "Baruri și alte activități de servire a băuturilor''

Ce se întâmplă cu jocurile de noroc

În documentul emis, este pusă problema veniturilor obținute din jocuri de noroc. Astfel, este propusă menținerea modalității de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranșe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% și 40%.

În același timp, baremul de impunere propus cuprinde și modificarea tranșelor de venit. În cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri este propusă modificarea plafonului neimpozabil la nivelul a 600 lei, inclusiv, pentru fiecare venit brut primit de contribuabil.

În momentul de față, cotele de impunere sunt cuprinse între 1% ți 25%. Nu sunt impozabile veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Ce se modifică în cazul microîntreprinderilor

În document, sunt explicate modificările sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor promovate prin proiectul de ordonanță. Acestea sunt:

  1. aplicarea opțională a sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor prin reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro
  2. pentru anul fiscal 2023, veniturile luate în calcul pentru stabilirea limitei de 500.000 euro, echivalentul în lei, precum și celelalte elemente care constituie baza impozabilă, sunt cele înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile la 31 decembrie 2022

În plus, a fost instituită condiția ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat. În această situație este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%. Documentul mai vorbește despre condiția referitoare la deținerea unui salariat. Ea este considerată îndeplinită numai dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 zile, având în vedere faptul că, potrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

Alte modificări aduse de noua lege

Legea a mai adus modificări prin instituirea unei condiții de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi în cazul acționarilor asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot. În plus, a fost adăugată limitarea la 20% a veniturilor obținute din consultanță și management.

Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice care desfășoară activități: în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv activități de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc. Alte persoane excluse sunt cele juridice române care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

De asemenea, legea a adus modificări și pentru eliminarea posibilității de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați. Condițiile sunt: menținerea cotei de impozitare de 1%, efectuarea unor corelări tehnice pentru integrarea noilor condiții de încadrare în regulile fiscale în vigoare.

Sponsorizări către entități non-profit

Documentul s-a referit și la sponsorizările microîntreprinderilor. Astfel, este prevăzută stabilirea ordinii de scădere din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a sumelor reprezentând sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult, cheltuieli pentru UNICEF și alte organizații internaționale. În aceeași prevedere, sunt incluse și achizițiile de aparate de marcat electronice fiscale puse în funcțiune.