Forţele de opoziţie vor explicaţii de la Macron privind legăturile sale cu Uber

Forţele de opoziţie vor explicaţii de la Macron privind legăturile sale cu UberSursă: Twitter

Opozanţii de stânga şi din RN, dar şi CGT, au ridicat tonul luni după dezvăluirea de către presă a discuţiiloe privilegiate dintre Uber şi Emmanuel Macron când era la Bercy, somându-l acum pe preşedinte să dea explicaţii.

Deputatul LFI Alexis Corbière intenţionează deja înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare, în vreme ce RN cere un "drept de continuare" a unei precedente comisii privind afacerea Alstom, după informaţiile "Uber Files", o anchetă care se bazează pe mii de documente interne de la Uber adresate de o sursă anonimă cotidianului britanic "The Guardian" şi transmise Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ) şi 42 de media partenere, notează France 24.

În acest cadru, "Le Monde" s-a interesat de legăturile dintre societatea americană şi Emmanuel Macron când era ministru al economiei (2014-2016). Ziarul ajunge la concluzia că a existat un "deal" secret între Uber şi Emmanuel Macron la Bercy.

"E foarte grav, ideea că domnul Macron, în acest pact secret cu o companie, a schimbat reglementarea în materie de taxiuri", a acuzat deputatul de Seine-Saint-Denis.

"Am o anumită idee despre Republică, care face ca preşedintele sau cel care vrea să fie preşedinte, să nu poată fi un lobbist în folosul unor interese private şi unei companii nord-americane", a continuat dl Corbière.

"Ce învăţăminte trebuie trase de aici? Evident, să punem întrebarea, când putem să ne adresăm, guvernului, ca şi unei comisii de anchetă", a sugerat el.

"Având în vedere amploarea chestiunii, ea poate schimba un calendar pe care îl prevăzusem, necesită o discuţie politică", a precizat dl Corbière.

Grupul LFI din Adunare intenţiona iniţial să-şi folosească dreptul de tragere pentru o comisie de anchetă privind inflaţia.

 "Scandalul Uber"

Potrivit lui, "este cel mai mic lucru" ca preşedintele să-şi spună părerea despre aceste revelaţii şi, "dacă nu o face, ne găsim în plină lipsă de responsabilitate prezidenţială a celei de-a V-a Republici".

Deputatul RN Sébastien Chenu a denunţat într-o conferinţă de presă "primul scandal al mandatului lui Emmanuel Macron, scandalul Uber".

Potrivit colegului lui Jean-Philippe Tanguy, deputaţii RN cer "un drept de continuare" pe cazul Alstom care făcuse obiectul unei comisii de anchetă parlamentare prezidate de Olivier Marleix (LR), acesta sesizând justiţia în 2019.

Ei "nu sunt contra" unei comisii de anchetă privind Uber, dar în opinia dlui Tanguy, "nu are fără îndoială prea mult sens să refaci o comisie de anchetă deoarece cele mai multe elemente de anchetă de investigaţie şi mărturii au fost făcute de comisia Marleix între 2017 şi 2018".

"O misiune de informare ar putea scoate la iveală aceste elemente şi să le actualizeze", a adăugat dl Tanguy.

 "Fără o compensaţie"

"Minimul este să explice ce a făcut şi cum a contribuit nu numai să facă în aşa fel încat Uber să se implanteze în Franţa, ci datorită unei legi care se numeşte legea Macron să refacă o parte a codului muncii pentru a favoriza acest tip de activitate şi în special consecinţele sociale pentru salariaţi", a deplâns situaţia secretarul general al CGT, Philippe Martinez.

"Nu este o noutate că Uber este în aşa măsură într-o logică a lobby-ului pentru a dereglementa, pentru a face bani ţinând prea puţin cont de ce există în termeni de drept în ţările unde activează şi mai ales în termeni de legislaţie privind muncitorii respectivi", a relativizat în schimb şeful CFDT, Laurent Berger.

În opinia comunistului Fabien Roussel, Emmanuel Macron "face pe placul lumii de afaceri, a acestor multinaţionale, în loc să se gândească la protejarea francezilor, la protejarea muncii".

Şefa deputaţilor LREM, Aurore Bergé, a respins aceste critici, considerând "formidabilă o ţară care se supără că un ministru al economiei îi primeşte pe şefii de companii în mod absolut public într-o dezbatere care era o dezbatere parlamentară".

"Nu există niciun deal, nu există nicio compensaţie, există un ministru care a primit mari şefi de companii şi este normal", a adăugat ea.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia

Ne puteți urmări și pe Google News