Buletinul cu cip și antenă a început să fie distribuit în România. Cum funcționează noile cărți de identitate
- Iulia Moraru
- 11 iulie 2022, 17:35
Imprimeria Națională a României a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată, materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor.
Noile cipuri vor asigura un nivel maxim de securitate pentru cărțile de identitate, spune Imprimeria Națională.
Prin intermediul cipurilor din cărțile de identitate electronice se vor putea face și plăți contacless.
„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini al achiziției.
Contractul are o valoare de aproximativ 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.
Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, iar departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.
Cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an, adică să fie standardizate la nivel european.
Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor.
Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică.
Primele cărți electronice de identitate au fost emise la Cluj
Proiectul-pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.
Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială, potrivit economedia.ro.
Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.