Rusia amenință inamicii cu „Torpila Apocalipsei”, care a devenit funcțională. Dispozitivul, dotat cu „propulsie şi încărcătură nucleară”

Rusia amenință inamicii cu „Torpila Apocalipsei”, care a devenit funcțională. Dispozitivul, dotat cu „propulsie şi încărcătură nucleară”Sursa foto: arhiva EVZ

Vineri, 8 iulie, Rusia a pus în serviciu activ primul submarin dotat cu drone nucleare subacvatice. Submarinul Belgorod a fost plasat în oraşul Severodvinsk, situat în nordul Rusiei, acolo unde este sediul Flotei de Nord.

Punerea în funcțiune a primului submarin rusesc cu propulsie nucleară fusese amânată la finele anului 2021, din cauza pandemiei de COVID-19, scrie presa din Rusia.

Rusia amenință cu torpila Poseidon

Acest submarin poate lansa o „torpilă autonomă intercontinentală, cu propulsie nucleară şi încărcătură nucleară”, numită Poseidon, despre care expertul naval HI Sutton spune că este cea mai mare armă de acest tip, dar și că are o încărcătură nucleară de două ori mai puternică decât a rachetelor balistice lansate din submarine. De altfel, Poseidon provoacă de 30 de ori mai multe pagube decât o torpilă obișnuită.

Poseidon, supranumită „Torpila Apocalipsei”, poate fi detonată, în caz de război, în proximitatea orașelor statelor inamice. Drona din dotare este capabilă să creeze un tsunami puternic, radioactiv, contaminând zona țintită cu cobalt-60. Submarinele construite pentru a transporta torpila Poseidon sunt Project 09852 Belgorod (face parte din clasa Oscar, de mari dimensiuni) şi Project 09851 Habarovsk, cele două submarine fiind lansate la apă, prima dată, în 2012, respectiv anul 2014.

Torpila Poseidon, capabilă să producă un tsunami nuclear

Despre submarinul Habarovsk, presa internațională scrie faptul că are capacitatea de a transporta șase vehicule submarine „speciale”. Totuși, torpila Poseidon necesită mai mult timp înainte de atingerea țintei, poate chiar zile, însă „avantajul” acesteia este dat de faptul că atacul este greu de contracarat, în ciuda sistemelor de apărare existente.

Sursa: Adevărul.ro

În mai 2022, Dmitri Kiseliov, propagandistul Moscovei de la postul TV Russia-1, amenința Marea Britanie și Irlanda cu utilizarea torpilei Poseidon, capabilă să producă un tsunami nuclear. Rusul Kiseliov spune că arma are un randament de 100 de megatone și că poate provoca un tsunami radioactiv, înalt de 500 de metri, însă specialiștii Occidentului au contestat declarația propagandistului rus, conform Adevărul.ro.

Dmitri Medvedev amenință Europa

Pe canalul său de Telegram, fostul președinte rus a scris că: „Aceste propuneri (încercări de a crea tribunale sau instanțe pentru așa-zisa anchetă a acțiunilor Rusiei – notă TASS) sunt nule din punct de vedere juridic. Ideea de a pedepsi o țară care are cel mai mare potențial nuclear este absurdă în sine. Și poate reprezenta o amenințare la adresa existenței omenirii”.

Subliniind acest aspect, Medvedev a lansat o amenințare către Europa, spunând că țara sa deține cel mai mare potențial nuclear din lume.  În același mesaj de pe canalul său de Telegram, Medvedev a precizat că: „Ce tribunal a condamnat marea de sânge vărsată de Statele Unite în Vietnam și în alte părți? Nimeni! Nu a fost creat nici măcar un singur organism internațional în aceste scopuri. Dar numărul victimelor politicii penale a Statelor Unite astăzi este comparabilă cu victimele regimului nazist”.

Armamentul nuclear al Rusiei

În luna decembrie a anului trecut, Serghei Șogu, ministrul Apărării din Rusia, afirma că armele și echipamentul modern constituie 89,1% din arsenalul nuclear al țării sale.

Rusia număra în luna februarie 2022, 4.477 de focoase nucleare, care erau desemnate unor bombardamente strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază scurtă. Dintre acestea, 1.588 de focoase sunt desfășurate astfel: 812 rachete balistice lansate la sol, 576 se află pe submarine nucleare și alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.

Ne puteți urmări și pe Google News