Noi discuții diplomatice pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Noi discuții diplomatice pentru aderarea României la Spațiul SchengenSursa foto: Administratia Prezidentiala

România îndeplinește de mai bine de un deceniu condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen. Autoritățile din țară, începând cu președintele și premierul, continuând cu miniștrii responsabili de domeniile cheie, dar și parlamentari, sunt de părere că România este pregătită să facă acest pas.

Discuțiile diplomatice despre aderarea României la Spațiul Schengen au revenit pe masa negocierilor. La vizita în țara noastră, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța vrea ca dosarul țării noastre să avanseze. Mai mult decât atât, chiar zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a explicat că autoritățile române fac eforturi pentru ca țara noastră să fie primită în Spațiul Schengen.

Președintele a precizat că atât el, cât și echipa sa guvernamentală desfășoară o activitate intensă pentru aderarea României. De asemenea, el a punctat că existe semnale pozitive în plan european, dar nu promite un lucru care poate nu se va întâmpla în viitorul apropiat. A dorit să asigure românii că aderarea țării noastre la Schengen este o problemă care îl preocupă, informează TVR.

Ce spune Prim-ministrul Nicolae Ciucă

Nu doar Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect, ci și Prim-ministrul României. Nicolae Ciucă a punctat că aderarea României la Spațiul Schengen este un obiectiv național, e o recunoaștere față de eforturile pe care țara noastră le-a făcut în acest sens.

De asemenea, el a făcut referire la gesturile umanitare din ultima perioada, de când a început războiul din Ucraina. România s-a asigurat toate elementele pentru ca tranzitul de persoane, de bunuri, de cereale, dinspre Ucraina și dinspre Republica Moldova să poată să se desfășoare în condiții de siguranță.

Încercările de aderare la Spațiul Schengen

Încă din anul 2011, Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a recunoscut oficial că România îndeplinește condițiile pentru Spațiul Schengen. Ulterior, Parlamentul European a adoptat mai multe rapoarte în care solicită aderarea țării noastre.

Sunt șase domenii cheie care sunt verificate pentru ca un stat să poată intra în spațiul Schengen. Ele se referă la controlul frontierei, vize, cooperarea polițienească, implementarea sistemului de informații Schengen și protecția datelor cu caracter personal.

Aderarea la Spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontiere. În acest moment 26 de state europene sunt membre cu drepturi depline în acordul Schengen. În plus, includerea țării noastre în Schengen ar reprezenta oportunitatea de dezvoltare a României din punct de vedere economic.