Prima apariție în spațiul public a lui Viorel Hrebenciuc, după eliberarea din închisoare. Cu cine s-a întâlnit fostul politician

Prima apariție în spațiul public a lui Viorel Hrebenciuc, după eliberarea din închisoare. Cu cine s-a întâlnit fostul politicianSursa: Facebook/ Viorel Hrebenciuc

Fostul politician și om de afaceri Viorel Hrebenciuc a fost eliberat din penitenciar pe data de 6 iulie 2022, după executarea unei pedepse privative de libertate timp de 10 luni. Vineri, 8 iulie, Hrebenciuc s-a prezentat la sediul secției 3 de Poliție din București, cu tot cu șofer, după care a mers să ia masa la un restaurant, împreună cu un vechi prieten de-al său.

Pe 6 iulie 2022, judecătorii de la Tribunalul Ilfov au decis  că Viorel Hrebenciuc poate fi eliberat condiționat din arest, luând în considerare vârsta înaintată a acestuia, de 68 de ani, dar și conduita sa din penitenciar.

Viorel Hrebenciuc, eliberat condiționat din penitenciar

Vineri, 8 iulie, în jurul orei 12:00, Viorel Hrebenciuc a mers la secția 3 de Poliție, pe raza căreia se află domiciliul său, pentru a fi luat în evidență ca eliberat condiționat și pentru a fi repartizat unui ofițer de supraveghere, conform prevederilor legale. Nedorind să conducă, fostul deputat a apelat la șoferul său pentru a ajunge la secție, acolo unde a petrecut circa două ore.

Mai apoi, Viorel Hrebenciuc a fost surprins de jurnaliști la o întâlnire cu sociologul și prietenul său, Marius Pieleanu. Cei doi au servit masa într-un restaurant din zona Floreasca din Capitală, Pieleanu fiind, de altfel, prima persoană cu care apare în spațiul public Viorel Hrebenciuc, după eliberarea sa.

Marius Pieleanu este administratorul Avangarde, o companie de cercetare socio-politică, dar și conferențiar universitar în cadrul SNSPA București și prodecan al Facultății de Științe Politice, conform Mediaflux.ro.

Viorel Hrebenciuc

Sursa:mediaflux.ro

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov l-au eliberat pe Viorel Hrebenciuc

„Eminența cenușie” a PSD, Viorel Hrebenciuc, se afla la Penitenciarul Jilava. Acesta a fost eliberat din închisoare pe 6 iulie, în urma deciziei date de judecătorii Daniel Corduneanu, Carmen Mihaela Layet și Cristian Răzvan Ilie, de la Tribunalul Ilfov. Însă, înainte de această sentință, Judecătoria Sectorului 4 a considerat că inculpatul nu a oferit „dovezi temeinice de îndreptare”.

„Admite propunerea privind pe petentul condamnat Hrebenciuc Viorel, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat Hrebenciuc Viorel, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 78/2022, emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr. 64/2022, prin care i s-a aplicat pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare”, se arată în minuta instanţei.

Viorel Hrebenciuc a depus cererea de eliberare condiționată pe data de 18 aprilie 2022. Acest lucru s-a întâmplat la două săptămâni după ce Curtea de Apel București i-a contopit pedepsele din Dosarul GiGa Tv și din Dosarul Romsilva.

Viorel Hrebenciuc, judecat cu discreție

Viorel Hrebenciuc a fost adus la Tribunalul Ilfov împreună cu zeci de alți deținuți. Potrivit avizierului, dosarul lui figura la sala Secției penale. Însă, din „lipsă de spațiu”, fostul șef al Secretariatului General al Guvernului a fost judecat în altă sală. Schimbarea ar fi trebuit anunțată la avizier, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Motivarea Judecătoriei Sectorului 4: „Executarea pedepsei a început la data de 14.09.2021 şi urmează să expire la termen la data de 19.12.2023, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 1/3 din pedeapsă, respectiv 365 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest ultim aspect că deţinutul a executat, de la 14.09.2021 până la 14.04.2022, un număr total de 494 zile, dintre care:

  • 213 zile efectiv executate,
  • 12 zile câștigate prin muncă și
  • 269 zile arest preventiv, din care 24 zile conform Legii 169/2017 (n.r. – privind condițiile improprii din penitenciare)

Comisia a apreciat că deţinutul poate fi liberat condiţionat, avându-se în vedere că există dovezi temeinice de îndreptare, precum şi faptul că a desfăşurat activităţi productive neremunerate”, motivează Judecătoria Sectorului 4.