Schimbări majore la bursele elevilor. Anunțul ministrului Educației

Schimbări majore la bursele elevilor. Anunțul ministrului EducațieiSursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu anunță că vor crește bursele sociale, dar și cele de excelență. Banii vor veni de la bugetul de stat, astfel că primăriile sunt obligate să plătească bursele elevilor. Dacă nu vor face acest lucru, pot fi acuzate de deturnare de fonduri.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că reformează sistemul burselor acordate elevilor. Primăriile sunt obligate să le plătească.

„Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselorelevilor. Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune, de asemenea, şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită rapid sancţionarea acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul.

De asemenea, vom avea şi burse de încurajare a excelenţei mult mai mari decât până acum. (...) Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Se mărește bursa socială

Potrivit ministrului, bursa socială va fi de 250 de lei față de 200 cât este în prezent. Pot beneficia de ea elevii care provin din familiile care au venituri sub 50% din salariul minim pe economie.

Pentru bursă socială pot aplica elevii orfani, abandonaţi (asupra cărora s-a instituit o măsură de protecţie) şi cei aflaţi în întreţinerea unui singur părinte. Pentru toţi aceştia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.  Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În acelaşi timp, pentru aceşti elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de venitul lunar al familiei. Elevii pierd însă bursa dacă acumulează mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună.

Cuantumul burselor

Elevii mai pot beneficia de bursa de performanță care este 500 de lei pe lună, de bursa de merit care este 200 de lei pe lună și de bursa de studiu care este 150 de lei pe lună.

Bursa de performanță se acordă elevilor care au rezultate bune la olimpiade și alte concursuri școlare. Cea de merit se acordă tuturor elevilor care au obținut media peste 9,50 în anul școlar precedent. Elevii pot pierde însă bursele dacă au mai mult de 10 absențe nemotivate pe semestru și nu obțin media 10 la purtare.

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familiile care au obținut în ultimele trei luni venituri cel mult egale cu salariul minim pe economie și o medie de peste 7,50.