Agenția ONU pentru refugiați așteaptă un nou val migraționist peste Republica Moldova

Agenția ONU pentru refugiați așteaptă un nou val migraționist peste Republica Moldova Sursa: flickr.com

Agenția ONU pentru refugiați în Republica Moldova a venit cu date și precizări referitor la gestionarea crizei refugiaților ucraineni sosiți în țara noastră de la începutul războiului.

Astfel, potrivit misiunii, de pe 24 februarie, frontiera Moldovei cu Ucraina a fost traversată de peste 500.000 de persoane, dintre care în prezent peste 82.000 se află acum pe teritoriul țării noastre.

Pentru a face față ONU are la dispoziție 414 milioane de dolari

Majoritatea celor care au ales să se adăpostească în Moldova sunt găzduiți acum de către comunitatea locală, în timp ce, circa 3.500 de persoane sunt cazate în Centrele de Acomodare pentru Refugiați. De asemenea, 45 % dintre cei aflați în Moldova sunt copii.

Șefa misiunii ONU pentru refugiați  în Republica Moldova, Francesca Bonelli, firmă că echipa misiunii Națiunilor Unite pentru refugiați are în prezent peste 80 de angajați .

Ne puteți urmări și pe Google News

Francesca Bonelli a declarat că toți refugiații  beneficiază de un sprijin financiar în valoare de 2.200 de lei lunar, pentru fiecare membru al familiei. Pentru aceasta, cei interesați trebuie doar să se adreseze la unul dintre cele șapte centre de înregistrare.

Ce planuri au agențiile umanitare

Oficialul internațional a menționat că agențiile umanitare au planuri comune până la sfârșitul anului, în baza unui posibil scenariu care ar putea duce la o escaladare a situației din interiorul Ucrainei și, respectiv, la un nou flux al unui număr mare de refugiați în Moldova.

Planul Revizuit de Răspuns pentru Refugiați prevede un buget de peste 414 milioane de dolari, pentru a răspunde nevoilor refugiaților și ale comunității gazdă. De asemenea, UNHCR Moldova deține două depozite de rezervă, cu articole necesare în cazul în care fluxul de refugiați va crește.