Curtea de Justiție a UE a decis: „Utilizarea datelor pasagerilor companiilor aeriene trebuie să fie limitată”

Curtea de Justiție a UE a decis: „Utilizarea datelor pasagerilor companiilor aeriene trebuie să fie limitată” Sursa foto: Arhiva EVZ

Datele despre pasagerii companiilor aeriene din UE colectate pentru combaterea criminalității grave trebuie limitate la ceea ce este strict necesar, a declarat marți, 21 iunie, Curtea Supremă europeană. Mai exact, datele pasagerilor companiilor aeriene care sunt înregistrate pentru a combate infracţiunile grave trebuie să ţină seama de drepturile fundamentale, iar utilizarea lor să fie limitată la ceea ce este strict necesar, a stabilit marţi Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Directiva privind înregistrarea numelor pasagerilor (PNR), adoptată în 2016, permite poliției și oficialilor din justiție să acceseze datele despre pasageri de pe zborurile către și dinspre UE pentru a combate infracțiunile grave și pentru a menține securitatea în blocul de 27 de țări.

Înregistrarea şi păstrarea numelor pasagerilor reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale

Cu toate acestea, grupurile de drepturi au spus că păstrarea datelor chiar și de către autoritățile de aplicare a legii și alte autorități este o încălcare invazivă și nejustificată a drepturilor fundamentale la confidențialitate și protecția datelor.

„Curtea apreciază că respectarea drepturilor fundamentale impune o limitare la strictul necesar a competenţelor prevăzute de Directiva PNR. În lipsa unei ameninţări teroriste reale şi actuale sau previzibile căreia să îi facă faţă un stat membru, dreptul Uniunii se opune unei legislaţii naţionale care prevede transferul şi prelucrarea datelor din PNR în cazul zborurilor intra-UE, precum şi în cazul transporturilor efectuate cu alte mijloace în interiorul Uniunii”, au stabilit judecătorii de la CJUE - organul juridic suprem al Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva PNR1 impune prelucrarea sistematică a unui număr important de date din PNR (Passenger Name Record) ale pasagerilor aerieni ale zborurilor extra-UE la intrarea şi la ieşirea din Uniune pentru combaterea infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave.

Liga pentru Drepturile Omului din Belgia a contestat directiva: Se urmărește supraveghere în masă

În plus, articolul 2 din această directivă prevede posibilitatea ca statele membre să o aplice şi în cazul zborurilor în interiorul blocului comunitar.

Liga pentru Drepturile Omului din Belgia (LDH) și alte grupuri de drepturi au contestat Directiva PNR la o instanță belgiană, declarând că permite colectarea de prea multe date și ar putea duce la supraveghere în masă, discriminare și profilare.

Ulterior, instanța a solicitat consiliere de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu sediul în Luxemburg.

„Curtea consideră că respectarea drepturilor fundamentale impune ca competențele prevăzute de Directiva PNR să fie limitate la ceea ce este strict necesar”, a spus CJUE, potrivit nasdaq.com.