Big Brother în aeroport. România și Statele Unite vor schimba informații despre pasagerii curselor aeriene
- Ionel Sclavone
- 11 mai 2022, 23:17
România și Statele Unite vor face schimb de informații despre pasagerii curselor aeriene. Guvernul a adoptat un memorandum prin care sunt inițiate negocierile pe acest subiect, dintre autoritățile din cele două state. Programul va permite identificarea mult mai ușoară a infractorilor transfrontalieri, precum şi detectarea potenţialelor ameninţări la securitatea naţională.
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 mai, printr-un memorandum, începerea negocierilor asupra acordului între Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii cu privire la colaborarea în utilizarea unor informaţii privind pasagerii. Aceste detalii au fost prezentate într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României.
Conform sursei citate, acordul stabileşte modul de colaborare dintre cele două ţări în ceea ce priveşte utilizarea informaţiilor privind pasagerii. În baza acestei înțelegeri ar urma să fie implementat Programul ATS-G (Automated Targeting System-Global).
„Acest program va oferi României instrumentul avansat pentru a identifica şi urmări infractori transfrontalieri, precum şi detectarea potenţialelor ameninţări la securitatea naţională. În baza acestui acord, MAI, prin Poliţia de Frontieră, va lua măsurile necesare pentru ca toţi operatorii aerieni comerciali să pună la dispoziţia sa în timp real informaţiile privind pasagerii şi să asigure transferul acestor informaţii către Agenţia de Vamă şi Protecţia Frontierelor (CBP) din cadrul Departamentului American pentru Securitatea Internă (DHS), prin intermediul programului ATS-G”, se arată în comunicatul de presă.
Agenţia de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite va oferi asistenţă MAI în dezvoltarea mijloacelor tehnice pentru analizarea informaţiilor privind pasagerii. De asemenea, va furniza, prin canale specializate şi în limitele legislaţiei aplicabile, analize de risc care vizează informaţiile privind pasagerii realizate de DHS/CBP.
Ajutor pentru transportatori
Tot în ședința de Guvern din 11 mai, a fost adoptat un act normativ în baza căruia va fi alocată suma de 300 de milioane de lei pentru susținerea transportatorilor. Aceștia vor primi o compensare financiară pentru care să acopere creșterea prețurilor la combustibil. Ajutorul va fi limitat la 400.000 de euro pentru fiecare firmă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„A fost aprobat memorandumul cu tema Încadrarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil generat de conflictul armat din Ucraina în politicile economico - bugetare şi financiare ale statului român. Guvernul va acorda un ajutor de stat operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri şi transport persoane pentru a compensa creşterea preţurilor la combustibili.
Acest ajutor, care va fi acordat sub formă de grant, are un buget total de 300 de milioane de lei, valoarea fiind de 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziţionat, în limita a 400 de mii de euro pentru fiecare firmă. În total numărul de beneficiari fiind de trei mii în fiecare an”, a transmis Dan Cărbunaru.