Aristocrația de la ANRE. Șefii pot rămâne 20 de ani la conducerea instituției. Coaliția PNL-PSD a votat noile amendamente

Aristocrația de la ANRE. Șefii pot rămâne 20 de ani la conducerea instituției. Coaliția PNL-PSD a votat noile amendamenteSursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Coaliția de guvernare a votat o serie de amendamente la legea privind organizarea și funcționarea ANRE, luni, 20 iunie. Astfel, noile modificări prevăd ca șefii instituției să poată rămâne în funcție vreme de 20 de ani. Anterior, OUG nr. 33/2007 stipula un mandat de 5 ani, cu posibilitatea de reînvestire cu un singur nou mandat.

Membrii PSD, PNL și UDMR au modificat legislația privind organizarea și funcționarea  Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), astfel că toți membrii Comitetului de Reglementare al ANRE, dar și președintele Autorității și cei doi vicepreședinți ai instituției vor putea rămâne în funcțiile de conducere timp de 20 de ani.

Șefii ANRE vor putea conduce instituția pe o durată de 20 de ani

Înainte de a fi modificată legislația, șefii ANRE puteau exercita maximum două mandate, cumulând o durată de 10 ani, așa cum prevedea OUG nr. 33/2007: „Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare este de 5 ani, aceștia putând fi reînvestiți cel mult o dată".

Mai mult, noile amendamente votate de Senatul României prevăd diferențierea între conducerea propriu-zisă a ANRE, anume președintele și cei doi vicepreședinți, de simplii membri din Comitetul de Reglementare, care sunt redenumiți acum „membri neexecutivi".

Mai mult de două mandate pentru șefii ANRE

„Durata mandatului de membru în Comitetul de Reglementare, după caz, de președinte sau de vicepreședinte (al ANRE – n.r.) este de 5 ani, și poate fi reînnoit o singură dată. O persoană nu poate avea mai mult de două mandate de membru în Comitetul de Reglementare sau, după caz, de membru în conducerea ANRE", stipulează proiectul de lege adoptat de Senat și trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Astfel, demnitarii ANRE vor putea exercita două mandate a câte 5 ani în calitate de membri simpli în Comitetul de Reglementare, respectiv două de membru în conducerea ANRE, ceea ce poate însuma până la 20 de ani la conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

În această toamnă, ar urma să expire mandatele a patru oficiali ANRE, inclusiv cel al președintelui Dumitru Chiriță și al vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege de la UDMR. Conform legii anterioare, Dumitru Chiriță ar mai fi beneficiat de posibilitatea unui singur mandat, fiind pus în funcție în 2017.

Vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege ar fi trebuit să părăsească funcția în toamna anului 2022

În cazul vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege, care se află deja în al doilea mandat în Comitetul de conducere al ANRE, primul mandat fiind de membru simplu între 2012-2017, iar al doilea mandat, de vicepreședinte, urmează să expire în octombrie 2022. Conform noilor amendamente, Zoltan Nagy-Bege va putea candida pentru un nou mandat de vicepreședinte al ANRE sau chiar de președinte al instituției.

Pe lângă asta, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a votat eliminarea obligației ca ANRE să recupereze cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva angajaților instituției și suportate de ANRE.

„Măsurile reparatorii pentru prejudiciile cauzate prin acte de reglementare, prevăzute prin hotărâri judecătorești rămase definitive, se acordă prin acte de același nivel emise de ANRE", prevede noul proiect legislativ, conform Profit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News