Schimbări în Legea Energiei. Comparatorul de tarife ar putea fi integrat în site-urile de știri

Schimbări în Legea Energiei. Comparatorul de tarife ar putea fi integrat în site-urile de știri sursa: arhivă EVZ

Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii, deputatul USR Cristina Prună, a anunțat noile modificări din Legea Energiei. Comparatorul de tarife ar putea fi integrat în site-urile de știri, iar acest lucru va ușura munca tuturor.

Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii, Cristina Prună, a declarat că vor exista două modificări în Legea Energiei, iar activitatea ANRE va fi mai transparentă. Mai exact, comparatorul de tarife ar putea fi integrat în site-urile de știri.

ANRE va fi nevoit să publice lunar datele referitoare la tranzacțiile de pe piață în mod transparent și va face publică aplicația privind comparatorul de tarife.

„Acum toți românii vor putea să vadă pe site-ul ANRE, în fiecare lună, care este prețul de cumpărare pe piața de energie și să îl compare cu cel din ofertele furnizorilor. Prea mult timp oamenii au fost intoxicați cu fel și fel de teorii despre furnizorii de energie. Acum vor putea să verifice singuri dacă aceste teorii au fost sau nu adevărate”, explică, joi, deputatul USR, Cristina Prună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit USR, în prezent, pe site-ul ANRE nu intră foarte mulți clienți pentru că nu știu cum să afle comparatorul de tarife.

Sursa: arhivă EVZ

Prin amendamentul propus de USR, site-urile de știri, vor putea solicita către ANRE accesul la comparatorul de tarife, iar consumatorii pot afla informațiile mult mai ușor, potrivit Mediafax.

Scandal în energie

O serie de verificări ale ANRE au descoperit mai multe probleme la furnizorii de energie electrică. Aceștia au majorat artificial prețurile, conform informațiilor dintr-un document ANRE, pentru a câștiga mai mulți bani.

„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, a transmis ANRE în documentul pe care l-a dat publicității.