Viena, înțesată de spioni. „E plin de agenţi ai Rusiei aici”

Viena, înțesată de spioni. „E plin de agenţi ai Rusiei aici” Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Războiul din Ucraina a declanşat o goană a statelor occidentale în destructurarea reţelelor de spionaj ale Rusiei. Deşi europenii şi americanii au expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi, sub acuzaţia de spionaj, Kievul afirmă că Viena a devenit noul refugiu pentru agenţii Kremlinului.

Oleksiy Danilov, unul dintre capii sistemului de securitate informatică a Ucrainei, a declarat presei că tot mai mulţi agenţi ruşi au început să se ascundă în capitala Austriei. „Viena a devenit o altă capitală în care se ascund agenţii ruşi. E plin de ei acolo. Aceasta s-a dezvoltat istoric” a menţionat Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la ziarul online Liga.net.

Însuşi cancelarul austriac, conservatorul Karl Nehammer, a recunoscut că Viena e un important punct de întâlnire în lumea spionajului internaţional. Şeful executivului a punctat că nu doar agenţii ruşi sunt cei care şi-au creat puternice structuri în capitala Vienei, ci toate marile puteri şi-au întemeiat aici reţele de comandă.

Nehammer dă asigurări că totul e sub control

„Austria a fost întotdeauna un loc de întâlnire pentru activităţile globale de spionaj ale tuturor marilor puteri. Mărimea ambasadelor este un indiciu în acest sens” a explicat Nehammer încă din primăvara acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nehammer a ţinut totuşi să-i liniştească pe austrieci şi pe europeni, susţinând că Viena are situaţia sub control. Politicianul în vârstă de 49 de ani a mai afirmat, de asemenea, că Austria nu va apela la expulzări ale diplomaţilor ruşi decât “în cazul în care vor exista suspiciuni concrete cu privire la activitatea acestora”.

NEOS cere mai multă atenţie din partea Guvernului

Liderii partidului liberal NEOS i-au solicitat lui Nehammer să taie în carne vie şi să nu mai permită Kremlinului să îşi ascundă spionii în Ambasada de la Viena şi în alte consulate aflate pe teritoriul austriac.

„Guvernul trebuie să fie foarte meticulos cu privire la a cui prezenţă la Viena aduce valoare adăugată şi cine poate servi doar ca acoperire pentru activităţile serviciilor secrete. Totodată, este inacceptabil ca partenerii noştrii din Uniunea Europeană să fie spionaţi la Viena” a precizat purtătorul de cuvânt al NEOS, Helmut Brandstatter.