Olaf Scholz propune o modalitate mai simplă de aderare la Uniunea Europeană

Olaf Scholz propune o modalitate mai simplă de aderare la Uniunea EuropeanăSursa: Arhiva EVZ

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că propune o modalitate mai simplă de aderare la Uniunea Europeană pentru țările candidate.

Într-un interviu pentru agenția de presă DPA, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să facă atfel încât noilor membri să le fie mai uşor să adere.

El a vorbit, în interviu, despre planurile pentru a convinge blocul comunitar să-şi „modernizeze” procesele.

„A venit timpul nu numai pentru ţări candidate, ci pentru ca Uniunea Europeană însăşi să se pregătească pentru o extindere a clubului”, a declarat Olaf Scholz în discuția cu reporterul DPA.

„Pentru ca asta să se întâmple, (Uniunea Europeană) trebuie să-şi modernizeze structurile şi procesele de luare a deciziilor. Nu va fi posibil ca tot ce este decis astăzi prin vot unanim să fie decis în mod similar în viitor”, a mai spus Scholz.

Cancelarul german a adăugat că speră să-şi prezinte propunerile la summitul UE care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Un summit decisiv pentru UE

Liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene vor decide, la reuniunea de la sfârșitul săptămânii viitoare, dacă le vor acorda statutul de ţară candidată Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova.

Decizia ar urma să fie luată la o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată. Decizia Comisiei a fost anunțată vineri de Ursula von der Leyen, președinta acestui for european, iar Olaf Schoolz a declarat că susține această decizie.

„Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani. Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare”, a spus Von der Leyen.

În prezent, toate cele 27 de state membre trebuie să fie de acord cu acordarea statutului de ţară candidată. Însă există, de mult timp, discuţii cu privire la relaxarea acestei reguli. Dar orice reforme ale procesului vor putea fi implementate doar pe baza unui sprijin unanim, mai notează DPA.