Țările de Jos susțin candidatura Ucrainei la UE. Olanda nu mai are nimic de obiectat
- Antonia Hendrik
- 17 iunie 2022, 21:56
Olanda nu va obiecta ca Ucraina să devină candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe Wopke Hoekstra. El a făcut declarația de presă după întâlnirea săptămânală cu miniștrii cabinetului său.
Olanda (Ţările de Jos) a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra.
„Considerăm că acest lucru este echitabil. Credem că este rezonabil. Deci, să îmbrățișăm acest lucru de dragul unității în Europa. Țările de Jos sunt pozitive în acest sens”, a declarat Hoekstra.
Comisia Europeană a recomandat acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.
Olanda s-a opus aderării Ucrainei la UE
„Acesta trimite un semnal: Nu vom abandona Ucraina”, a declarat Wopke Hoekstra, care a apreciat că propunerea Comisiei este una echilibrată şi ţine cont de situaţia specială a Ucrainei în contextul agresiunii militare ruse asupra acestei ţări.
Olanda avusese până în prezent o poziţie mai degrabă critică faţă de statutul de ţară candidată pentru Ucraina, considerând că acesta trebuie acordat numai după îndeplinirea unor condiţii stricte.
Totuşi, ministrul olandez a amintit că Ucraina încă are multe teme pentru acasă de făcut înainte de a deveni membră a UE, refuzând să speculeze când s-ar putea întâmpla acest lucru, procesul de aderare fiind unul îndelungat.
La începutul zilei, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de membru candidat Ucrainei. Cu toate acestea, guvernul de la Kiev mai trebuie să îndeplinească o serie de condiții înainte de a începe consultările reale de pregătire pentru aderare. O decizie cu privire la candidatura lor poate veni încă de săptămâna viitoare, la o reuniune la nivel înalt a liderilor UE la Bruxelles.
Ce spune Comisia Europeană despre Republica Moldova
Republica Moldova, care se simte și ea amenințată de incursiunea rusă în Ucraina, ar putea deveni și ea membru candidat, a spus Comisia Europeană. Țara are chiar mai mult de lucru decât Ucraina. Georgia s-a apropiat de obiectivul său, dar nu va fi eligibilă pentru statutul de candidat până când nu va implementa mai multe reforme, potrivit organismului executiv al UE.
Ucraina și Moldova au nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre actuale pentru a deveni membre candidate. Țările de Jos, dar și Danemarca, Suedia și Portugalia și-au exprimat anterior rezerve. Danemarca și alte state s-au arătat mai optimiste în ultimele zile, mai ales că cele mai mari trei state membre, Germania, Franța și Italia, și-au susținut pe deplin candidatura Ucrainei joi.
Va dura apoi ani înainte ca Ucraina și Moldova să adere la UE. Țările trebuie apoi să îndeplinească Criteriile de la Copenhaga, o cerință fermă care nu este supusă negocierii, a spus Hoekstra. „Nu sunt procese care încep astăzi și se termină mâine”. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, informează nltimes.nl.