România a câștigat bătălia cu Austria. Viena, principala vinovată. Ce obligații a încălcat

România a câștigat bătălia cu Austria. Viena, principala vinovată. Ce obligații a încălcat

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, joi, că Austria a încălcat obligaţii stabilite prin regulamente, în legătură cu indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, joi, în cauza C-328/20 Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, deschisă în legătură cu indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi, că Viena a încălcat obligaţii stabilite prin regulamente, relatează News.ro.

„Hotărârea CJUE este în concordanţă cu poziţia constant exprimată de România pe tema indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe - Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susţinerea Comisiei Europene", a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat joi, 16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menţionat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia CJUE

„CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011", a arătat MAE.

De asemenea, CJUE a constatat că, prin instituirea, pentru lucrătorii migranţi ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus", a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educaţia unui copil şi a creditului fiscal pentru întreţinere, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011.

„Hotărârea CJUE este în concordanţă cu poziţia constant exprimată de România pe tema indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe - Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susţinerea Comisiei Europene", au precizat reprezentanţii ministerului.

De la ce a pornit totul

Totul a pornit in ianuarie 2019. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni preciza că a luat notă de decizia Comisiei Europene de a deschide împotriva Austriei procedura de infringement în privinţa indexării alocaţiilor pentru copii.

„Prin această decizie, Comisia Europeană confirmă că legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 în Austria, prin care se reduc alocaţiile copiilor cetăţenilor europeni care lucrează în această ţară, în funcţie de statul de rezidenţă al copiilor, încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum şi principiul egalităţii de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetăţeni ai unui alt stat membru, în ceea ce priveşte beneficiile sociale şi fiscale (Regulamentul UE nr. 492/2011). Pentru cetăţenii români aflaţi în Austria şi care au copiii în România, măsura a însemnat reducerea cu aproximativ 50% a alocaţiilor primite”, preciza MRP într-un comunicat.

„Eforturile susţinute ale României pe această temă, din ultimele luni, au avut, iată, efect. Salutăm decizia rapidă a Comisiei Europene, care a demonstrat că îşi respectă rolul de gardian al Tratatelor europene. România susţine principiul la muncă egală - beneficii egale şi reiterează faptul că pe teritoriul Uniunii Europene nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua”, preciza la acea vreme ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, potrivit News.ro.