Scandal la ședința CCR pe pensiile speciale. Judecătorul Daniel Morar a ieșit din sală
- Emma Cristescu
- 15 iunie 2022, 14:35
Ședința Curții Constituționale în care s-a hotărât că legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au dispărut este neconstituțională, a fost un mare eșec. Judecătorul Daniel Morar a ieșit din sală și a refuzat să voteze.
Ședința Curții Constituționale legată de legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate este neconstitutionala a venit la pachet cu o serie de controverse.
În urmă cu o lună, judecătorul Daniel Morar a declarat că a ieșit din sală în momentul în care majoritatea s-a opus solicitării sale pentru oprirea discuției legată de pensiile speciale ale parlamentarilor. Potrivit acestuia, multe detalii nu existau în dosar.
Judecătorul a refuzat să voteze, iar unele surse au precizat că fără semnătura acestuia, decizia nu ar putea fi luată în considerare.
Mesajul CCR
Curtea Constituțională face referire în motivarea Deciziei 261/2022 la acest incident, și vine cu explicații. Potrivit CCR, la ședință de dezbateri au participat toți judecătorii, însă în cursul deliberărilor, judecătorul Daniel Morar a părăsit sala de ședință. Plenul Curții a luat act de această decizie, precum și de refuzul explicit al lui Morar de a mai continua să participe la ședința de deliberări privind această cauza. În continuare, CCR înșiruie articolele din lege potrivit cărora s-a luat decizia, în absența lui Daniel Morar.
„La ședință de dezbateri a Curții Constituționale au participat toți judecătorii acesteia, însă în cursul ședinței de deliberări domnul judecător Daniel Marius Morar a părăsit sala de ședință în care acestea se desfășurau. Plenul Curții a luat act de această împrejurare, precum și de refuzul explicit al domnului judecător de a mai continua să participe la ședință de deliberări privind această cauză. Curtea, examinând situația de fapt prin raportare la art.58 alin.(1) din Legea nr.47/1992, a soluționat acest incident survenit în cursul ședinței de deliberări potrivit art.50 teza finala și art.51 alin.(1) din Legea nr.47/1992, aspect care a permis instanței constituționale să procedeze la continuarea ședinței de deliberare asupra cauzei în lipsa domnului judecător Daniel Marius Morar”.
Art.58 alin.(1) din Legea nr.47/1992:
„Deliberarea se face în secret și la ea vor fi prezenți numai judecătorii care au participat la dezbateri. Magistratul-asistent care a pregătit dezbaterile și a participat la ele poate fi consultat”.
Art.50 din Legea nr.47/1992
„Plenul Curții Constituționale, alcătuit din judecătorii Curții, îndeplinește atribuțiile acesteia, prevăzute de Constituție și de lege. Plenul poate lua orice măsură necesară pentru buna desfășurare a activității Curții”.
Art.51 alin.(1) din Legea nr.47/1992
„Curtea Constituțională lucrează legal în prezența a doua treimi din numărul judecătorilor. Plenul decide cu votul majorității judecătorilor Curții, dacă prin lege nu se prevede altfel”.