Tensiuni nucleare între SUA și China. Ce a rezolvat întâlnirea Jake Sullivan - Yang Jiechi de la Luxemburg
- Emma Cristescu
- 14 iunie 2022, 09:46
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu omologul său chinez pentru a discuta despre "preocupările" legate de "agresiunea" față de Taiwan. Beijing-ul a trecut la amenințări, iar tensiunile au crescut.
Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan s-a întâlnit luni, la Luxemburg, timp de patru ore și jumătate, cu Yang Jiechi, diplomatul de top al Chinei. Discuția a fost despre „acțiunile agresive” ale Beijingului față de Taiwan.
Întâlnirea a avut loc pe fondul conflictului dintre cele două state. În weekend, ministrul chinez al apărării a declarat că sa țara își va extinde arsenalul nuclear și că va lupta pentru a nu se ajunge la independența Taiwanului.
Un înalt oficial al administrației Biden a caracterizat întâlnirea ca fiind „sinceră, substanțială și productivă”.
„Consilierul pentru securitate națională a reiterat politica noastră de lungă durată privind o singură China și principiile, pozițiile și preocupările noastre cu privire la ... acțiunile agresive ale Beijingului ... dincolo de strâmtoarea Taiwan”, au spus aceștia.
Tensiunile dintre SUA și Beijing
Oficialul a mai spus că Sullivan a subliniat că singura soluție este comunicărea deschisă între cele două puteri nucleare, dar se teme că Națiunile Unite vor trece la mari sancțiuni asupra Coreei de Nord.
Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce ministrul Apărării, Wei Fenghe, a declarat că China nu va lăsa Taiwanul să își declare independența
„Vom lupta cu orice preț și vom lupta până la capăt. Aceasta este singura alegere pentru China”, a declarat el la summitul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore.
Wei a apărat, de asemenea, extinderea arsenalului nuclear al țării sale.
„China își dezvoltă capacitățile nucleare la un nivel moderat și adecvat”, a spus el.
„Asta înseamnă să fim capabili să protejăm securitatea națiunii noastre, astfel încât să putem evita catastrofa unui război, în special catastrofa unui război nuclear”.
Wei a anunțat Washingtonul să „înceteze să mai defăimeze și să mai limiteze China... să înceteze să mai intervină în afacerile interne ale Chinei și să înceteze să mai dăuneze intereselor Chinei”.
De la ce pornit totul
Scandalul a pornit după ce Joe Biden a declarat că SUA ar răspunde militar dacă China ar invada insula Taiwan. A fost a treia oară când a adoptat această poziție, chiar dacă consilierii au încercat să revină asupra ei.
Administrațiile americane au adoptat de mult timp o politică de „ambiguitate strategică”, refuzând să spună care este planul lor. China a sporit numărul de zboruri militare care patrulează în apropierea spațiului aerian al Taiwanului.
Beijingul revendică insulă autonomă ca fiind a sa și autoritățile sunt pregătite să facă orice pentru a pune stăpânire pe ea.
La sfârșitul săptămânii, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a descris poziția Chinei ca fiind „provocatoare” și „destabilizatoare”. El a spus că a avut loc o creștere „alarmantă” a numărului de întâlniri nesigure și neprofesioniste între avioanele și navele chineze și cele ale altor țări, potrivit dailymail.