Centralele de apartament vor deveni istorie foarte curând. Legea care le interzice a intrat la avizare

Centralele de apartament vor deveni istorie foarte curând. Legea care le interzice a intrat la avizareSursa foto: arhivă EVZ

Legea care va interzice centralele termice de apartament ar putea fi promovată mult mai repede decât era așteptat. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Barna Tanczos, în cadrul forumului energetic regional FOREN. Actul normativ a intrat deja în procedura de avizare în minister, iar în curând va fi adus pe masa guvernului. O astfel de interdicție îi va afecta pe românii abonați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice învechit și foarte scump.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, susține că proiectul de act normativ care vizează interzicerea centralelor termice de apartament a intrat în avizare la minister. Urmează, în câteva săptămâni, să intre pe circuitul de avizare interministerială, după care va fi prezentat în guvern, spre aprobare.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare la Ministerul și până la finalul lunii va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper să fie susținut și de guvern și celelalte ministere”, a declarat Barna Tanczos, la evenimentul FOREN, conform Mediafax.

Ministrul Mediului și-a anunțat intenția de a interzice instalarea centralelor termice de apartament încă de la finalul anului trecut. Măsura de interzicere va viza locuințele care urmează să fie construite în momentul în care va apărea actul normativ. Ministrul Tánczos Barna spunea, la vremea respectivă, că apartamentele noi vor trebui să aibă centrală comună ori să fie conectate la rețelele centralizate de încălzire ale orașelor.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, scria pe Facebook Tánczos Barna.

Interzicerea centralelor individuale, propusă de Ministerul Mediului, nu va afecta blocurile care au deja centrale de apartament, blocurile aflate în construcție sau pe cele care au primit autorizație de construcție, dar nu au început construcția efectivă.

sursa foto. gov.ro

Lipsurile din sistemul centralizat de încălzire

Problema este că în majoritatea orașelor, sistemele centralizate, de tip CET sunt în pragul falimentului și depășite din punct de vedere tehnic. Dat fiind că nu s-au mai făcut lucrări de intervenție și reparații de zeci de ani, mulți abonați din sistemele centralizare suferă din cauza lipsei de apă caldă și energie termică. Peste acestea se adaugă și datoriile imense pe care aceste unități – CET-urile le au la furnizorii de gaze.

Costurile de încălzire pentru populație, în sistem centralizate sunt mult mai mari decât pentru cei care apelează la sistemele individuale, respectiv centralele de apartament.

Cel mai elocvent caz, în acest sens, este la București, unde problemele cu termoficarea se țin lanț de câțiva ani. Periodic au loc defecțiuni care necesită mai multe zile de reparații, uneori chiar luni, timp în care locuitorii afectați sunt nevoiți să îndure lipsa căldurii sau a apei calde.

Acest aspecte care afectează negativ confortul a milioane de cetățeni nu sunt luate în considerare de autoritățile care cer interzicerea centralelor de apartament.