Românii care muncesc după vârsta de pensionare ar putea fi scutiți de contribuțiile sociale

Românii care muncesc după vârsta de pensionare ar putea fi scutiți de contribuțiile sociale Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care muncesc după vârsta de pensionare ar putea primi stimulente mai mari. Mai exact, veniturile ar putea fi scutite de la plata contribuțiilor sociale. În acest caz însă oamenii nu mai pot cere recalcularea pensiilor.

Doina Pârcălabu, actual secretar de stat în Ministerul Familiei spune că va propune Guvernului acordarea de stimulente pentru românii care muncesc după vârsta de pensionare.

Scutiri de la plata contribuțiilor

Astfel, veniturile obținute de aceștia ar putea fi scutite de la plata contribuțiilor sociale, cu condiția ca oamenii să renunțe la recalcularea anuală a pensiei.

„Acest stimulent se acordă pentru calculul pensiei când o persoană rămâne în activitate după vârsta pensionarii. Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificative a acelui supliment. Sau putem să gândim şi o altă variantă, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz, oamenii ar trebui şi să nu mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate“, a spus Doina Pârcălabu fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei.

Sprijin pentru angajatori

Secretarul de stat spune că se pot gândi măsuri de sprijin și pentru angajatori, dar și pentru familiile care au nevoie de ajutor.

„Pe de altă parte, se pot imagina forme de sprijin pentru angajatorii care utilizează vârstnici în meseriile care nu se mai regăsesc în completarea cerinței de pe piaţa muncii. Avem foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de '89 care pot să-şi aducă aportul la dezvoltarea economiei. Aceasta idee îmi aparține şi o propunere care poate fi făcută, analizată şi văzut în ce măsura poate fi şi adoptată.

Sunt multe variante de a discuta pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, plecând de la activități culturale care le acoperă nevoia de îmbogățire sufletească, nevoile economice şi nevoia de ajutor în cadrul aceleiași generații. Avem un minister dedicat familiei care își propune abordarea integrată a problematicii familiei, de la copii până la vârstnici.

Încercăm să identificam problematicile şi să vedem în ce măsura pot fi reglementate în sensul de a diversifica formele de sprijin pentru familie şi de a le face țintite către cele care au nevoie de sprijin", a mai precizat Doina Pârcălabu, în emisiunea News Magazine de la Antena 3.