Premierul Nicolae Ciucă vorbește despre combaterea schimbărilor climatice: „Este responsabilitatea noastră să ne gestionăm prezentul şi mai ales viitorul”
- Maria Miron
- 8 iunie 2022, 16:28
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat nevoia unei coordonări strânse între instituțiile statului, în vederea combaterii coerente a efectelor schimbărilor climatice. Declarația a fost făcută de premier miercuri, 8 iunie, în timp ce prezida întâia reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice.
Pe 8 iunie a avut loc prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice, creat și organizat conform jalonului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Premierul Ciucă anunță o coordonare interinstituțională pe probleme legate de climă
În acest context, prim-ministrul Nicolae Ciucă reiterează nevoia unei coordonări între Guvern, Administraţia Prezidenţială și ministerele de resort, în acord cu mecanismele puse la punct de organismele europene şi internaţionale, referitoare la abordarea politică a schimbărilor de mediu.
„Este nevoie de coordonare instituţională între ministere, Guvern şi Administraţia Prezidenţială, între instituţiile statului român şi organismele europene şi internaţionale, pentru o abordare coerentă şi coordonată a măsurilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice.
Integrarea măsurilor necesare în zona de reforme, investiţii, dezvoltare, echilibru economic o putem asigura lucrând împreună şi asumându-ne decizii curajoase pentru un mediu mai sănătos. Este responsabilitatea noastră să ne gestionăm prezentul şi mai ales viitorul în condiţiile în care vedem aceste efecte atât la nivel global, cât şi la nivel naţional", a transmis premierul Nicolae Ciucă, citat de un comunicat emis de Guvern.
UE vrea să combată schimbările climatice
Discuțiile de la Palatul Victoria s-au concentrat asupra mandatului României în contextul Pachetului legislativ „Fit for 55", prin care Comisia Europeană își dorește combaterea schimbărilor climatice. Pe lângă asta, oficialii au discutat despre prioritățile României în ce privește Summitul referitor la schimbările climatice COP27, alături de modelarea unor planificări de politică energetică, dar și modul de alocare a resurselor financiare.
Pe lângă premier, la discuții au participat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, secretarul general al Executivului, Marian Neacşu, consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale, Alexandra Bocşe, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor din domeniul combaterii schimbărilor climatice.
Acest Comitet interministerial pentru schimbări climatice are atribuții de propunere și supraveghere a politicilor principale din domeniul schimbărilor de mediu, fiind înființat ca urmare a aplicării angajamentelor naționale, inclusiv prin PNRR, ce decurg în urma deciziilor Uniunii Europene, ale Organizaţiei Naţiunilor Unite sau a altor organizații internaționale la care România este parte, conform Agerpres.