Lupul, paznic la oi. Coreea de Nord conduce cea mai mare conferință internațională de dezarmare
- Dosofteea Lainici
- 3 iunie 2022, 23:37
Coreea de Nord deține acum președinția Conferinței de Dezarmare, cel mai important forum internațional pentru dezarmare recunoscut de Națiunile Unite, au informat mai multe instituții de presă.
Numirea vine în ciuda faptului că națiunea a alarmat Occidentul și vecinii săi cu o serie de teste interzise ICBM în ultimele luni. Potrivit Agence France-Presse, ambasadorul Phenianului, Han Tae-Song, a preluat joi președinția grupului de 65 de membri și o va menține până la 1 iulie.
Prezidarea conferinței de la Geneva
Președinția conferinței se rotește între membrii săi în ordine alfabetică, în funcție de numele țărilor lor în limba engleză. În prezent, este rândul Coreei de Nord să prezideze întâlnirea de la Geneva. Han a deschis sesiunea recunoscând „onoarea și privilegiul” rolului. Cu toate acestea, frumusețile nu au durat mult. Han a declarat ulterior în fața organismului că țara sa este „încă în război cu Statele Unite”, potrivit AFP.
Amanda Gorely, ambasadorul Australiei la conferință, a citit o declarație comună a 48 de țări în care își exprimă indignarea față de asumarea președinției de către Coreea de Nord. Declarația a spus că aceste națiuni sunt „grav îngrijorate” de „acțiunile sale imprudente care continuă să submineze serios însăși valoarea” conferinței.
Prevenirea războiului nuclear
Răspunzând criticilor, Han a spus că „a luat act” de declarație, a informat AFP. Mai multe organizații non-guvernamentale au cerut inițial o ieșire din sală pentru a semnala un protest diplomatic, deși niciunul nu a avut loc în cele din urmă, potrivit publicației. În schimb, unele state precum SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia și Coreea de Sud au ales să trimită diplomați de nivel inferior la întâlnire, potrivit Business Insider.
Conferința de dezarmare își propune să prevină războiul nuclear și să pună capăt cursei înarmărilor nucleare, dar nu a încheiat niciun acord semnificativ din 1996, a raportat BBC.