Fenomen neobișnuit pe cer! Cinci planete se aliniază în zorii zilei de vineri. Ce spun astronomii despre evenimentul ceresc

Fenomen neobișnuit pe cer! Cinci planete se aliniază în zorii zilei de vineri. Ce spun astronomii despre evenimentul ceresc sursa: Shutterstock

Astronomii spun că nu este neobișnuit să vezi două sau trei planete apropiate, darămite cinci care pot fi observate cu ochiul liber în zorii zilei de vineri. Planetele  Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn vor fi vizibile în ordinea distanței față de Soare vineri la primele ore ale dimineții.

„Este foarte grozav”, a spus profesorul Beth Biller, Institutul de Astronomie al Universității din Edinburgh. „Acum știm despre multe alte stele care găzduiesc mai multe planete. Aceasta este o oportunitate rară de a vedea toate cele cinci planete cu „ochiul liber” din sistemul nostru solar”.

Nu numai asta, dar vor apărea în ordinea distanței lor de la Soare, de la stânga la dreapta pe măsură ce scanezi orizontul: asta înseamnă să începem cu Mercur (o medie de 58 de milioane de kilometri de Soare) și se termină cu Saturn (o medie de 1,4 miliarde de kilometri de Soare).

Cele cinci planete se vor ridica deasupra orizontului în primele ore ale zilei de vineri

Spectacolul celest care nu trebuie ratat va fi vizibil spre orizontul de est chiar înainte ca Soarele să răsară și să întunece priveliștea. În emisfera nordică, priviți spre est și spre sud; în emisfera sudică, priviți spre est și nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Greg Brown, expert în astronomie la Royal Museums Greenwich, a spus că Venus și Jupiter vor fi cele mai ușor de văzut, cu Venus deasupra orizontului de la aproximativ 4 dimineața, ora Marii Britanii, iar Marte și Jupiter vizibile de la aproximativ 2:45 dimineața.

Saturn se ridică deasupra orizontului la aproximativ 1.30 dimineața, dar ca și Marte va deveni greu de văzut în amurg. Mercur va fi cel mai greu de observat, deoarece se ridică abia în jurul orei 4:30.

Singura șansă de a vedea toate cele cinci planete în același timp este într-o fereastră foarte îngustă, după ce Mercur a răsărit, dar înainte ca soarele să apară, a spus Brown.

În timp ce aranjamentul ar trebui să fie vizibil pe toată durata lunii iunie, rețineți că în dimineața de 3 iunie și 4 iunie, separația dintre Mercur și Saturn va fi cea mai mică: doar 91 de grade. O altă dată de reținut este 27 iunie. Astfel, separarea va crește la 107 grade, iar Semiluna în descreștere ar trebui să apară între Venus și Marte (ai putea chiar să te gândești la ea ca un substitut pentru Pământ).

Un binoclu sau un telescop ar putea fi suficient

Si nu e totul, pe 24 iunie, celor cinci planete li se va alătura o semilună între Venus și Marte, ceea ce va crea o „scenă extraordinară”, potrivit doctorului Samantha Rolfe, responsabilul tehnic principal la observatorul Universității din Hertfordshire.

Mercur va fi vizibil clar și pe 27 iunie, ceea ce vă va face mai ușor să îl observați înainte de a vă îndrepta spre dreapta de-a lungul orizontului. În această dimineață, spectacolul planetar ar trebui să fie vizibil timp de aproximativ o oră.

Alinierea planetelor în acest fel este cunoscută drept conjuncție, iar conjuncțiile care implică cinci planete sunt destul de rare, ultima având loc în decembrie 2004.  În anumite zile, ați putea chiar să aruncați o privire asupra lui Uranus și Neptun, spun astronomii. Cu toate acestea, veți avea nevoie de un binoclu sau telescop pentru a observa aceste puncte, deoarece aceste planete nu pot fi văzute cu ochiul liber aici, pe Pământ.

„Nu aveți nevoie de binoclu sau telescop dacă nu le aveți – bucurați-vă de priveliște de oriunde puteți, chiar dacă nu le puteți vedea pe toate cele cinci din locația dvs.”, a spus Rolfe. „Acesta este un spectacol rar care ne poate ajuta să ne simțim conectați cu natura și lumea din jurul nostru, iar bucuria de cerul nopții în general este un exercițiu grozav de bunăstare, a mai spus expertul, potrivit theguardian.