"Sfârșitul unei misiunii": Nasa își ia la revedere de la satelitul Cassini, folosit la explorarea planetei Saturn

"Sfârșitul unei misiunii": Nasa își ia la revedere de la satelitul Cassini, folosit la explorarea planetei Saturn sursa foto. EVZ

Satelitul de explorare Cassini, lansat de NASA, s-a dezintegrat în atmosfera planetei Saturn vineri dimineața, într-un ultim moment de glorie cosmică și după o remarcabilă călătorie de 20 de ani.

Distrugerea satelitului Cassini a fost confirmată la ora 7.55, când semnalele radio ale vehiculului spațial - ultimele sale cadouri pentru oamenii de știință de pe Pământ - au încetat brusc. Undele radio au dispărut, iar Cassini a tăcut. De fapt, vehiculul spațial arsese, asemenea unui meteorit, cu 83 de minute mai înainte, când a pătruns în atmosfera planetei Saturn, devenind parte din gigantul de gaz, spre care a plecat în 1997. Atât a durat ca ultimul semnal al aparatului să ajungă pe Pământ, aflat la 1,6 miliarde de kilometri depărtare.

Singurul satelit care a orbitat vreodată în jurul lui Saturn, Cassini ne-a arătat de aproape planeta, inelele și lunile sale, în toată splendoarea lor. Cel mai interesant, Cassini și sonda auxiliară Huygens Lander, au dezvăluit prezența unor oceane pe lunile Enceladus și Titan, care ar putea susține viața. Cassini a transmis joi "ultimele fotografii de amintire" ale sistemului planetei Saturn. Făcându-și datoria până la sfârșit, vehiculul spațial a analizat mostre din atmosfera lui Saturn, în dimineața zilei de vineri, când se afla în cădere liberă. Vehiculul spațial a pierdut controlul direcției, coborând cu o viteză de peste 122.000 de kilometri pe oră. Oficialii proiectului au invitat toți deținătorii de telescoape să se uite după ultima scânteie a lui Cassini, dar era clar că nu era posibil să se vadă, de la peste 1,6 miliarde de kilometri depărtare. Finalul apoteotic a avut loc după golirea rezervorului de combustibil. Oamenii de știință nu au vrut ca vehiculul spațial să se prăbușească în atmosfera sateliților Enceladus sau Titan, pentru a nu contamina acele lumi neatinse de om. Astfel, în luna aprilie, Cassini a fost îndreptat spre zona încă neexplorată dintre partea superioară a atmosferei planetei Saturn și celebrele inele. Cassini a intrat și a ieșit în/din zona respectivă de 22 de ori în timpul misiunii - ultima dată chiar săptămâna trecută. Șeful echipei de imagistică a lui Cassini, doamna Carolyn Porco, delegată de Universitatea din California, Berkeley, a declarat că este implicată în misiune de atâta timp, încât acum are "impresia că ia viața de la capăt". Satelitul artificial a părăsit Pământul în 1997 și a ajuns în apropierea celei de-a doua planete, ca mărime, din sistemul solar, în 2004. Sonda europeană Huygens a aterizat pe luna Titan în 2005. Nici un alt obiect provenit de pe Pământ nu a aterizat mai departe. În total, Cassini a făcut peste 453.000 de fotografii și a călătorit 7,84 miliarde de kilometri. Nu mai puțin de 27 de state au participat la acest proiect. Costul final s-a ridicat la 3,9 miliarde de dolari SUA.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News