Ciolacu despre „legea fugarilor”: Suntem, totuşi, un stat european cu pretenţii. Ce prevede actul normativ
- Ionel Sclavone
- 1 iunie 2022, 17:41
O „lege a fugarilor”, precum cea propusă de Ministerul Justiției, care să prevadă pedepse suplimentare pentru condamnații definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunţarea sentinţei este corectă. Aprecierea îi aparține președintelui PSD și al Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. În opinia sa nu este normal ca o sentință de condamnare să nu poată fi pusă în aplicare deoatece condamnatul nu este găsit.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că propunerea Ministerului Justiţiei privind „o lege a fugarilor” reprezintă o abordare corectă. El a precizat că România este un stat european şi nu este posibil ca în momentul în care trebuie aplicată o sentinţă să nu fie găsit condamnatul.
„Vedem cu ce ne confruntăm şi cred că e corectă abordarea. Nu poţi un sistem întreg să încerci să condamni pe cineva şi în momentul în care trebuie să duci sentinţa la îndeplinire să nu îl mai găseşti acasă. Suntem totuşi un stat european cu pretenţii”, a spus Marcel Ciolacu, într-o declarație publică la Parlament.
Comentariile sale vin în contextul propunerii făcute de Ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu. Instituția a pus în dezbatere publică un proiect legislative menit să modifice Codului penal.
Este vorba despre „o lege a fugarilor” prin care se propune ca persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunţarea sentinţei să primească în plus o condamnare să pentru evadare. Astfel, acestea ar urma să mai execute, pe lângă sentința inițială încă o pedeapsă care ar putea ajunge până la trei ani.
Lege cu dedicație pentru Sorin Oprescu și Elena Udrea
Ministerul Justiției a propus o modificare la Codul Penal în contextul plecării din România a lui Sorin Oprescu, fost primar general al Capitalei, și a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentințelor de condamnare la închisoare.
Cătălin Predoiu a anunțat o modificare importantă a Codului Penal, cu trimitere directă la plecările lui Sorin Oprescu și ale Elenei Udrea, cei doi fiind prinși în Grecia, respectiv Bulgaria.
„Ne-am dori foarte mult ca toate statele membre să aplice cu rigurozitate aceste principii în cadru european în materia extrădării, ca toate instanțele să fie la fel de prompte și riguroase ca instanțele din România. Instanțele române cooperează foarte bine în materia extrădării, dar în ultimii ani am avut situații când nu s-a întâmplat același lucru în privința instanțelor din două state membre”, a adăugat Predoiu.