NATO poate desfășura forțe militare în Europa de Est. Mircea Geoană: Alianţa nu mai are nicio restricţie pentru a se dota cu o postură robustă pe flancul estic

NATO poate desfășura forțe militare în Europa de Est. Mircea Geoană: Alianţa nu mai are nicio restricţie pentru a se dota cu o postură robustă pe flancul estic Mircea Geoană. Sursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că alianța poate să își întărească prezența militară în Europa de Est. El susține că Rusia a fost cea care a încălcat actul fondator al NATO și astfel alianța nu mai are nicio restricție.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat la sfârşitul săptămânii că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Alianţa  nu mai este obligată să respecte angajamentul de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, transmite AFP.

„Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a invalidat conţinutul acestui Act fondator.

Ruşii s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac. Alianţa nu mai are nicio restricţie pentru a se dota cu o postură robustă pe flancul estic“, a afirmat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mobilizarea NATO

NATO are în acest moment patru grupuri de luptă multinaționale în Europa. Acestea sunt cantonate în estul Mării Baltice în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia.  Fiercare dintre cele patru grupuri are o națiune care îl conduce și una gazdă. După invazia Rusiei în Ucraina, NATO a trimis trupe suplimentare care să întărească aceste grupuri.

De asemenea NATO a decis înființarea unui nou grup de luptă care va fi cantonat în România. Acesta a fost constituit în această lună și este condus de Franța. Forțele principale vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, precizează un comunicat al MApN.

Noi discuții despre Flancul Estic

Ţările baltice doresc în prezent o prezenţă a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante.

Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lui iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se organiza la Madrid, mai târziu în aceeaşi lună, relatează Agerpres.