Viktor Orban rămâne ferm pe poziții. Ce i-a transmis lui Boris Johnson în legătură cu embargoul impus asupra petrolului rusesc

Viktor Orban rămâne ferm pe poziții. Ce i-a transmis lui Boris Johnson în legătură cu embargoul impus asupra petrolului rusesc Vladimir Putin și Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ungaria s-a opus vehement impunerii unui embargo asupra petrolului rusesc. Țara este dependentă energic de Rusia și a refuzat să impună o astfel de sancțiune. În urma convorbirii telefonice dintre Viktor Orban și Boris Johnson, Ungaria a anunțat că va susține sancțiunile, doar dacă acestea nu îi pun în pericol securitatea energetică.

Premierul Ungariei, Viktor Orban a discutat cu omologul său britanic Boris Johnson, în cadrul unei convorbiri telefonice despre situaţia îngrijorătoare din Ucraina și sancțiunile pe care UE vrea să le impună Moscovei, a anunţat vineri seara şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar, transmite MTI.

Premierul Ungariei, Viktor Orban a afirmat că țara sa este gata să participe la toate eforturile de oprire a acestui război, dar că nu  va pune în pericol securitatea energetică a țării, a afirmat Bertalan Havasi.

„Înainte de a discuta despre sancţiuni de orice fel, trebuie luate în considerare preocupările statelor membre ale UE“, a adăugat Havasi, care a mai spus că cei doi lideri au convenit să menţină contactul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia trebuie oprită

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra, Boris Johnson a subliniat în cursul convorbirii cu premierul Ungariei că mașina de război a lui Putin trebuie oprită și că UE trebuie să continue cu sancțiunile dure împotriva Moscovei.

„Trebuie continuate presiunile economice maxime ale comunităţii internaţionale pentru a opri maşina de război a preşedintelui rus Vladimir Putin. Am încredere că UE va putea merge înainte cu sancţiunile, dată fiind prioritatea de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil“, se arată în comunicatul de presă, citat de EFE.

Premierul britanic a abordat de asemenea problema „circumstanţelor dificile cu care se confruntă unele ţări pentru a-şi asigura furnizarea de energie“, se adaugă în comunicatul guvernului de la Londra.

Compromis pentru Ungaria

Pentru a putea impune al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, UE este dispusă să facă un compromis pentru Ungaria, care s-a opus vehement impunerii unui embargo asupra petrolului rusesc. Uniunea Europeană încearcă să ajungă la un acord, iar o soluție ar fi interzicerea livrărilor pe mare, dar permiterea exporturilor de petrol din Rusia prin conducte.

Astfel, embargoul asupra petrolului rusesc ar putea să nu se aplice și asupra conductei care alimentează Ungaria, ci doar livrărilor pe cale maritimă care reprezintă 75% din petrolul rusesc care ajunge în țările UE.

Acesta propunere urmează că fie discutată, duminică 29 de mai de reprezentanții Guvernelor țărilor din UE, urmând a fi arobat la summit-ul din 30-31 mai.