Va putea fi înlocuită mintea umană de inteligența artificială? Ce spune unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din România

Va putea fi înlocuită mintea umană de inteligența artificială? Ce spune unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din RomâniaSursa foto Arhiva EVZ

Inteligența artificială a invadat toate tehnologiile și este folosită în mai toate domeniile. Întrebarea la care cu toți vrem să știm răspunsul este dacă poate înlocui gândirea umană. Profesorul Vladimir Ciurea spune că este benefică, dar până la un punct.

Va înlocui inteligența artificială gândirea umană și oamenii în general? Este o întrebare aflată pe buzele tuturor, având în vedere ultimele descoperiri științifice. Unul dintre ce mai cunoscuți neurochirurgi din România, medicul Vladimir Ciurea explică faptul că tehnologia este bună, dar până la un punct.

„Noi am produs inteligența artificială, noi dezvoltăm inteligența, noi dezvoltăm tot ceea ce ține de aceste elemente, să zicem robotica, și de alte lucruri. Noi le dezvoltăm! Din nefericire, uneori, le putem scăpa de sub control!

Vă dați seama, o să zicem o mașină sau un vapor cu pilot automat, îi dai toate comenzile și, la un moment dat, apeși pe un buton. Deci, l-ai pus pe 10 comenzi și a 11-a e greșită, se poate întoarce să-ți facă un dezastru.

Este bine să existe, e bine să te ajute, dar până la un punct!“, a declarat dr. Vladimir Ciurea la poscastul „Altceva cu Adrian Artene“, scrie cancan.ro.  

Folosită în medicină

Inteligența artificială prinde tot mai mult teren, iar recent, Google a anunțat că Unitatea Alphabet Inc, parte a companiei, investighează dacă microfonul încorporat al smartphone-ului poate detecta bătăile inimii și respirația atunci când este plasat deasupra pieptului. Tehnologia nu va fi folosită pe post de diagnostic, dar va putea arăta dacă există semnale de alarmă, care să ne trimită la medic.

Google intenționează, de asemenea, să testeze dacă software-ul său de inteligență artificială poate analiza ecografiile realizate de tehnicieni mai puțin calificați, atât timp cât acestea urmează un model prestabilit. Tehnologia ar putea rezolva problema lipsei de lucrători cu înaltă calificare.

Aceste noi proiecte vin după anunțurile făcute anul trecut cu privire la măsurarea ritmului cardiac și respirator cu ajutorul camerelor smartphone – funcții disponibile acum pe mai multe dispozitive prin intermediul aplicației Google Fit.

A invadat toate tehnologiile

Şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI   spune că inteligența artificială este o precupare a SRI și că se colaborează foarte bine cu companiile din domeniu.

„Inteligența artificială a invadat deja toate tehnologiile și riscurile de securirate vor veni pe viitor din această zonă. „În viitor, cu siguranţă riscurile majore vor veni din zona de inteligenţă artificială şi o să dau un singur exemplu. A invadat toate celelalte tehnologii. Bine, ne-a invadat viaţa, dacă e să fim corecţi, dacă ne uităm şi în medicină, dacă ne uităm în producţia de automobile sau mai ştiu eu ce, dar, în securitate, spre exemplu, a invadat zona Cyberint.

Unul din lucrurile cele mai importante în momentul de faţă la Cyber este să detectezi acele ameninţări specifice, tehnice, se cheamă ele APT, Advanced Persistent Threats. Cum crezi că se fac astea acum? Simplu, venind cu motoare de inteligenţă artificială pentru a le detecta. Aşa a ajuns această tehnologie uşor – uşor să le invadeze pe toate celelalte şi acesta va fi viitorul”, a declarat Andrei Oprina.

Ne puteți urmări și pe Google News