Ipoteza lansată de un expert OMS. Cum s-a răspândit variola maimuței în Europa
- Ionel Sclavone
- 23 mai 2022, 17:44
Un oficial din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a lansat o posibilă ipoteză cu privire la apariția focarului de variola maimuței în Europa. Dr. David Heymann, consilier principal OMS este de părere că răspândirea bolii este consecința unui „eveniment aleatoriu”. Aceasta ar avea legătură, în opinia sa, cu comportamentul intim mai multor participanți la două evenimente de amploare care au avut loc în Europa.
Medicul David Heymann, care a condus departamentul de urgențe al OMS, este de părere că răspândirea bolii are legătură două petreceri organizate în Spania și Belgia. Potrivit acestei teorii, apariția focarului ar fi consecința comportamentului bărbaților homosexuali și bisexuali participanți la aceste evenimente. Până în prezent, OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.
„Este foarte posibil să fi fost cineva care să fi fost infectat, să fi dezvoltat leziuni la nivelul organelor genitale, mâinilor sau în altă parte și apoi să răspândească boala când a existat un contact sexual sau apropiat, fizic. Și apoi au fost aceste evenimente internaționale care au generat focarul în întreaga lume, în SUA și în alte țări europene”, a explicat dr. David Heymann într-un interviu pentru AP.
Ipoteza doctorului Heymann a fost lansată în contextul în care autoritățile din Portugalia și Spania au menționat că multe cazuri au fost depistate la bărbați care au întreținut relații intime alți bărbați. Aceștia au fost depistați după ce s-au adresat unor clinici pentru sănătate sexuală.
Un oficial spaniol din domeniul sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a anunțat că la Madrid există 30 de cazuri confirmate. Autoritățile spaniole investighează posibile legături între evenimentul Gay Pride din Insulele Canare, care a atras aproximativ 80.000 de oameni, și o serie de cazuri apărute la o „sauna” din Madrid. De menționat că acest termen este folosit în Spania pentru a descrie locurile frecventate de bărbații gay în căutare de sex, notează Reuters.
Posibile căi de răspândire
Până acum, variola maimuței a fost observată în special în Africa, unde este o boală endemică la animale. Experții au constatat o abatere de la tiparul tipic de răspândire a bolii în Africa centrală și de vest, unde oamenii sunt infectați, de regulă, de animale.
Un alt specialist, Mike Skinner, virolog la Imperial College London, confirmă faptul că nivelul crescut de transmisibilitate s-ar putea datora relațiilor intime dintre parteneri întâmplători.
„Prin natura sa, activitatea sexuală implică un contact intim, care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus, la rândul său, Mike Skinner.
Cum se manifestă variola maimuței
Variola maimuței se manifestă cu o serie de simtome specifice precum febră, frisoane, erupții cutanate și leziuni apărute pe față sau pe organele genitale. Boala se poate răspândi prin contactul apropiat cu o persoană infectată sau prin intermediul lenjeriei de pat ori a obiectelor de îmbrăcăminte. Deși există suspiciuni, transmiterea bolii prin intermediul relațiilor intime nu a fost documentată. De menționat că cei mai mulți dintre bolnavi se recuperează după câteva săptămâni de boală, fără a fi nevoie de spitalizare.
Pentru combaterea acestei boli sunt eficente și vaccinurile împotriva variolei. Mai mult, companiile farmaceutice au anunțat că dezvoltă o serie de medicamente antivirale. În ultimii ani, variola maimuței a fost fatală în 6% din cazurile e infectare.
Răspândirea actuală a acestei boli este văzut drept „un eveniment extrem de neobișnuit”, potrivit experților OMS. Ei sunt de părere că boala s-ar fi transmis „în tăcere”, o bună perioadă de vreme, iar acest lucru explică de ce au apărut atât de multe cazuri în țări diferite. Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea bolii.
Belgia, prima țară care introduce carantina
În acest context, Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu variola maimuței. Țara a raportat o serie de patru cazuri, zilele trecute, astfel că autoritățile sanitare au intrat în alertă.
Oficialii belgieni recomandă contacților persoanelor infectate să fie atenți, mai ales în situațiile în care intră în legătură direct cu persoane vulnerabile. Aceștia nu sunt obligați să se autoizoleze, ca în cazul COVID.
România achiziționează 1.000 de doze de vaccin
Deși România nu a confirmat nici un caz de variola maimuței, autoritățile au decis să adopte o serie de măsuri preventive. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că urmează să fie achiziționate o mie de doze de vaccin împotriva variolei, care vor fi puse la dispoziția autorităților sanitare.
„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a spus ministrul Alexandru Rafila.