„Noi nu atacăm primii”. Este Putin pregătit să folosească arme nucleare? Ce plănuiește Kremlinul, în spatele declarațiilor publice
- Sabina Popescu
- 19 mai 2022, 07:54
În războiul din Ucraina, Vladimir Putin nu poate fi primul care lansează un atac nuclear. Asta a susținut vicepremierul rus Iuri Borisov, comentând doctrina militară care interzice țării agresoare să fie prima care apelează la un astfel de demers. Pe de altă parte, unele voci acuză Kremlinul de minciuni, explicând că strategia rușilor este de a ataca „atunci când însăși existența statului este amenințată”.
Va fi Vladimir Putin primul care va lansa un atac nuclear, în cazul în care războiul din Ucraina nu va avea sfârșitul mult visat de Kremlin? Vicepremierul rus Iuri Borisov a susținut că Rusiei îi este interzis prin doctrina sa militară să fie prima care atacă cu astfel de arme.
Nu mai este o noutate faptul că Vladimir Putin se gândește la un astfel de demers. El a avertizat de două ori Occidentul să nu intervină în Ucraina, altfel se va confrunta cu „consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”.
Recent, Moscova a amenințat din nou cu „consecințe imprevizibile” dacă SUA vor continua să trimită armament avansat în Ucraina. Directorul CIA, William Burns, a declarat că „niciunul dintre noi nu poate evalua cu ușurință” scenariul potrivit căruia Vladimir Putin va recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.
Putin nu va fi primul care va lansa un atac nuclear
Țara agresoare nu poate fi, însă, cea care lansează un atac nuclear, a susținut vicepremierul rus Iuri Borisov, invocând doctrina militară a Rusiei.
„Conform doctrinei noastre, conform strategiei noastre, Forțele Armate ale Federației Ruse folosesc doar o lovitură de retorsiune. Conform doctrinei, noi nu atacăm primii”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, adăugând că Vladimir Putin - pe care l-a numit „comandantul suprem” - este însoțit în permanență de doi ofițeri de marină care poartă servieta nucleară.
„În cazul amenințărilor care provin de la sistemele de apărare aerospațială și de avertizare a atacurilor cu rachete, în cazul unui raid, se determină faptul atacului, traiectoria și locul de impact - acestea sunt criteriile pentru o lovitură de ripostă”, a explicat vicepremierul rus Iuri Borisov, citat de agenția de presă Interfax.
Când poate apela Rusia la arme nucleare?
Totuși, conform doctrinei militare a Rusiei, țara își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare - dar și a altor tipuri de arme de distrugere în masă - împotriva sa sau a aliaților săi, precum și în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei cu arme convenționale , „atunci când însăși existența statului este amenințată”.
În timp ce orice utilizare a unei arme nucleare este de neconceput pentru majoritatea lumii, conform doctrinei militare rusești actuale - descrisă de obicei în prescurtare ca „escaladare pentru a dezescalada” - Vladimir Putin ar putea alege o „demonstrație” nucleară ca avertisment pentru a opri continuarea ajutorului militar american către ucraineni.