Rusia preia regiunea Herson: Va ocupa un loc „demn” în „familia rusă”. Mesajul vicepremierului de la Moscova pentru ucraineni

Rusia preia regiunea Herson: Va ocupa un loc „demn” în „familia rusă”. Mesajul vicepremierului de la Moscova pentru ucraineni Sursă: Twitter

Rusia își crește influența în regiunea Herson, vizitată de către vicepremierul rus Marat Khusnullin. Vladimir Putin încearcă să forțeze locuitorii ucraineni din Herson, din sudul Ucrainei, să dea mâna cu rușii, promițându-le acestora relații frățești și parteneriate cu beneficii - dacă se vor alătura „familiei rusești”.

Locuitorii din Herson se confruntă cu presiuni continue din partea Kremlinului, care vrea ca ucrainenii să se unească cu „familia rusă”. Vicepremierul rus Marat Khusnullin a vizitat regiunea din sudul Ucrainei, care se află în afara zonelor revendicate de separatiștii susținuți de Rusia și este sub controlul forțelor rusești de la scurt timp după ce a început războiul.

Herson ar putea să intre în „familia rusă”

Marat Khusnullin a transmis, în cadrul vizitei sale, că Herson ar putea ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”. El a mai spus că Rusia organizează reparații de drumuri și poduri și a semnalat că produsele din regiunea în mare parte agricolă ar putea fi exportate în Rusia, potrivit agenției Ria Novosti.

„Credem că Herson are perspective mari și că regiunea va ocupa un loc demn în familia noastră rusă. Le urăm bun venit tuturor, vă invităm să cooperați - nu avem de ce să ne temem, vom trăi împreună și vom continua să lucrăm împreună”, a declarat vicepremierul rus Marat Khusnullin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția oficialului de la Kremlin nu este una surprinzătoare însă, având în vedere informațiile transmise de presa internațională anterior. Conducerea instalată de ruși în regiunea Herson a transmis că va începe eliberarea pașapoartelor rusești pentru locuitorii din regiune până la sfârșitul anului 2022.

Rusia promite pașapoarte rusești pentru ucraineni

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile instalate de Rusia, a declarat, într-o intervenție la un post de televiziune nou creat în regiune: „Următorul pas va fi o ofertă de a emite pașapoarte ale Rusiei pentru toată lumea. Cred că anul acesta vom începe deja să eliberăm pașapoarte”.

El a precizat că nu va fi obligatoriu pentru locuitorii din regiune să obțină pașapoarte rusești.

De altfel, săptămâna trecută, noua conducere a regiunii Herson a informat că intenționează să facă o cerere oficială pentru a deveni parte a Rusiei. Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare din Herson, a spus că printr-un decret se va cere ca regiunea să devină un „subiect cu drepturi depline al Rusiei”.

Ucraina susține că va recuceri Hersonul

În replică, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a transmis: „Invadatorii pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter. Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile cu cuvintele pe care le fac”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este de competența locuitorilor din Herson să își decidă singuri soarta. El a adăugat că trebuie să existe un temei juridic clar pentru o astfel de mișcare, susținând că a existat unul pentru anexarea Crimeii de către forțele rusești în anul 2014.

De la preluarea Hersonului, autoritățile militare ruse au demis primarul ales din funcție, au introdus rubla rusească ca monedă și au blocat canalele de televiziune ucrainene.