România susține Ucraina la Curtea Internațională de Justiție. Rusia a folosit acuzații false pentru a-și justifica acțiunile

România susține Ucraina la Curtea Internațională de Justiție. Rusia a folosit acuzații false pentru a-și justifica acțiunile Sursa foto: EPA/ROBERT GHEMENT

România va trimite o cerere de intervenție în favoare Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție. Aceeași decizie a fost luată și de alte state europene. Ucraina a acuzat Rusia că a folosit acuzații false privind fapte de genocid inexistente pentru a justifica recunoașterea independenței provinciilor separatiste și pentru a declanșa apoi invazia.

România a decis să intervină în favoarea Ucranei la Curtea Internațională de Justiție în demersul pe care Kievul l-a inițiat împotriva Moscovei.

„În continuarea demersurilor întreprinse în susţinerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, autorităţile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ),  la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia ONU privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948”, a transmis, miercuri, MInisterul de Externe, într-un comunicat de presă.

Solicitare din partea Ucrainei

Gestul României vine după ce ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a solicitat această intervenție omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei efectuată la București în luna aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state  care au luat o decizie similară şi va colabora strâns cu reprezentanţii Ucrainei implicaţi în procedurile din faţa CIJ. Decizia autorităţilor române a fost comunicată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu colegilor europeni şi omologului ucrainean, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Europene, care s-a desfăşurat la Bruxelles, la 16 mai 2022, ca expresie a susţinerii constante şi principiale a autorităţilor de la Bucureşti pentru cauza Ucrainei.

Decizia României reflectă, o dată în plus, poziţia constantă a ţării noastre în favoarea valorificării instrumentelor şi instituţiilor de drept internaţional în sprijinul menţinerii şi restabilirii păcii şi securităţii internaţionale, precum şi încrederea necondiţionată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiţiei internaţionale”, a mai transmis MAE.

Rusia a folosit informații false

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de iniţiere a procedurilor contra Rusiei și a acuzat Moscova că s-a folosit de acuzații false pentru a recunoaște independența provinciilor separatiste din zona Donbas.

„Ucraina a reclamat faptul că Federaţia Rusă a invocat, în mod fals, comiterea unor acte de genocid în regiunile Luhansk şi Donetsk, pentru a justifica recunoaşterea aşa-numitelor R.P. Donetsk şi R.P. Luhansk, precum şi pentru a desfăşura o operaţiune militară specială împotriva Ucrainei. În baza acestor acuzaţii false, Federaţia Rusă este angajată, în prezent, într-un proces de invazie militară a Ucrainei, care are ca efecte încălcări grave şi pe scară largă ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar”, a mai transmis MAE.

S-a decis suspendarea operațiunilor

Printr-un Ordin din data de 16 martie 2022, Curtea a stabilit în sarcina Federaţiei Ruse obligaţia de a suspenda imediat operaţiunile militare pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Ordinul prevede că ambele părţi se vor abţine de la orice acţiune care ar putea agrava sau extinde disputa supusă Curţii sau care ar face mai dificilă soluţionarea acesteia.

Printr-un Ordin din data de 23 martie 2022, CIJ a indicat 23 septembrie 2022 ca termen pentru depunerea Memoriului Ucrainei, respectiv 23 martie 2023 ca dată limită pentru depunerea Contra-memoriului Federaţiei Ruse.