Planul lui Putin a fost dezvăluit de americani. De ce a acceptat evacuarea soldaților de la Azovstal

Planul lui Putin a fost dezvăluit de americani. De ce a acceptat evacuarea soldaților de la Azovstal Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Oficialii americani de la Institutul pentru studii de război susțin că Rusia a acceptat evacuarea soldaților, doar pentru a putea proclama mai repede victoria aupra Mariupolului. Tot potrivit americanilor, Rusia lui Vladmir Putin ar putea refuza schimbul de prizonieri.

Experții americani au explicat de ce Rusia a acceptat să evacueze apărătorii de la Mariupol. Analiștii din cadrul Institutului american pentru studii de război ( ISW ) sugerează că Moscova ar putea să nu permită schimbul de trupe ucrainene evacuate din Azovstal.

Rusia lui Vladimir Putin a fost de acord să evacueze apărătorii ucraineni din Azovstal pentru a anunța cât mai repede cu putință capturarea Mariupolului, este concluzia la care au ajuns experții americani de la ISW.

Analiștii spun că Rusia ar putea lua, de asemenea, o măsură dură pentru a devia criticile de pe rețelele de socializare cu privire la trecerea eșuată a Rusiei pe râul Seversky Donets și la ritmul lent al invaziei în general.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbul de prizonieri în pericol

Potrivit raportului american, agresorul ar putea refuza să facă un schimb de prizonieri cu apărătorii din Mariupol. Unii deputați din Duma de Stat a Rusiei cer legi care să interzică schimbul de prizonieri pentru cei acuzați de "nazism". „Kremlinul ar putea ignora temerile Dumei de Stat a Rusiei sau le poate folosi pentru a sabota discuțiile cu Ucraina", se arată în raportul americanilor.

Institutul notează că evacuarea Azovstalului poate provoca nemulțumiri, deoarece propaganda rusă a susținut anterior "atacuri de succes" asupra oțelăriei, iar unii telespectatori se așteptau la distrugerea apărătorilor de la Mariupol.

„Unii ruși ar putea întâmpina dificultăți în a împăca mesajul triumfător cu negocierile bruște care au dus la capitularea prin negocieri", se mai arată în raportul ISW.

Acesta amintește, de asemenea, rapoarte ale serviciilor secrete ucrainene potrivit cărora ocupanții pregăteau un "tur de presă" pentru jurnaliștii străini în teritoriile ocupate ale Ucrainei. În timpul acestuia, persoane aduse de la ORDLO urmau să povestească în fața camerelor de luat vederi despre "crimele" apărătorilor din Mariupol.

53 de răniți grav

53 de luptători din Azov, grav răniți, au fost evacuați din Azovstal, luni 16 mai, către o unitate medicală din Novoazovsk ocupat de forțele armate ruse. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar. Atunci se anunța că va fi organizat un schimb de prizonieri.

Potrivit președintelui Volodimir Zelensky, cei mai influenți mediatori au fost implicați în evacuarea de la Azovstal.