Informația momentului! Ce se întâmplă, de fapt, în Republica Moldova. Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit

Informația momentului! Ce se întâmplă, de fapt, în Republica Moldova. Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit Sursa foto: Dreamstime.com

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a oferit ultimele detalii legate de evoluția situației din Transnistria. În timp ce țara sa își continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană, există elemente interne care încearcă să destabilizeze regiunea separatistă pro-rusă și să alimenteze tensiunile, a informat oficialul de la Chișinău, Nicu Popescu.

În ultimele zile au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească Transnistria au acuzat Kievul pentru ceea ce ei au declarat că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Într-un interviu acordat în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul G7 din nordul Germaniei, ministrul Nicu Popescu de la Chișinău a declarat că nu poate atribui vina nimănui. Totuși, a spus el, este clar că recentele explozii au avut loc ca urmare a războiului din Ucraina.

Forțe din Transnistria vor să nască isterie în rândul populației

„Vrem să rezolvăm conflictul din Transnistria prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce observăm este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu dorește să trăiască într-o zonă de război și dorește pace, dar există forțe din interior care vor să alimenteze destabilizarea”, a declarat oficialul de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acestea sunt limitate, dar vor să se joace alimentând tensiuni, provocând, (făcând) isterică populația din Transnistria și făcând nervoasă populația din Republica Moldova. Există forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a mai spus ministrul de externe moldovean pentru Reuters.

Republica Moldova, o țară mică, majoritar românofonă, situată între România și Ucraina, se confruntă de 30 de ani cu un conflict separatist nerezolvat. Un contingent de forțe de menținere a păcii rusești își are baza în Transnistria, care este majoritar rusofonă și care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei.

Poziția Republicii Moldova privind Uniunea Europeană

Republica Moldova s-a luptat să facă față fluxului de refugiați dinspre vecinul său, fiind martoră la aproximativ 450.000 de refugiați care au trecut în țară, dintre care aproximativ 95.000 s-au stabilit în zonă, jumătate fiind copii. Acest lucru a exercitat o presiune economică asupra țării, în timp ce aceasta încearcă să se reformeze pentru ambiția sa pe termen lung de a adera la Uniunea Europeană.

Nicu Popescu a declarat că are nevoie de mijloace financiare pentru a aloca bani pentru refugiații care au rămas în Republica Moldova și pentru familiile locale care i-au primit.

„Trebuie să adaptăm tot ceea ce funcționează în statul nostru la această situație. Înseamnă mai multă electricitate, poliție, gestionarea deșeurilor, încălzire, hrană, așa că trebuie să ajutăm statul nostru să se adapteze la această situație”, a spus el.

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit puternic Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele rusești au intrat în Ucraina.

Nicu Popescu a declarat că Chișinăul a continuat eforturile de combatere a corupției, de reformare a sistemului de justiție și de liberalizare a economiei pentru a putea îndeplini cerințele UE, ceea ce speră că va convinge blocul să îi permită să înceapă procesul lent de aderare.

„Credem că suntem o țară care are o istorie, o limbă, o societate și o democrație relativ consolidată la nivel european”, a declarat el. „Credem că locul nostru este în interiorul Uniunii Europene... și sperăm că în următoarele săptămâni și luni UE va recunoaște aspirațiile noastre europene”.