Părinte a două victime de la Colectiv a răbufnit după ce a aflat verdictul dat în dosarul Colectiv

Părinte a două victime de la Colectiv a răbufnit după ce a aflat verdictul dat în dosarul Colectiv Sursa foto: INQUAM_Photos

Dacă sentințele primite de Cristian Popescu Piedone și foștii patroni ai clubului din centrul Bucureștiului în dosarul Colectiv sunt mari sau mici, nu putem judeca, este de părere unul dintre părinții unor copii care și-au pierdut viața pe data de 30 octombrie. Totuși, ce ridică multe semne de întrebare, dar și de frustrare este faptul că nici după șase ani de la tragedie, în România nu s-a schimbat, practic, nimic.

La șase ani de la incendiul izbucnit în timpul unui concert susținut de trupa rock Goodbye to Gravity din București, primarul Cristian Popescu Piedone și foștii patroni ai clubului din centrul capitalei au fost nevoiți să își primească sentința. Astfel, fostul edil al Sectorului 4 a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dup ce în primă instanță a primit opt ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Patronul Alin George Anastescu a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, în timp ce patronul Costin Mincu a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Paul Gancea, un alt patron al clubului, a primit 6 ani şi 4 luni de închisoare.

Părinte al victimelor, despre sentințele din dosarul Colectiv

Unul dintre părinții victimelor decedate de la Colectiv, pe nume Eugen Iancu, a oferit impresiile sale asupra pedepselor primite de cei judecați în dosar. Mulțumit din punct de vedere sufletește că dosarul a ajuns la un final, dar fără a putea spune cât de juste sunt sau nu sentințele, părintele s-a arătat îngrijorat de faptul că, deși au trecut ani de zile de la tragedie, în România nu s-a schimbat absolut nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând, mă bucur că avem un final. Pentru noi, e un moment de liniște. Putem să respirăm puțin acum. Cât de corecte sunt sau nu pedepsele, nu pot judeca.  Știu doar că în urma acestui incendiu au murit 65 de oameni în centrul Bucureștiului, nu în vreo bodegă… Nu mai spun câți răniți au fost.

Dacă pedepsele au fost mari sau mici, numai Dumnezeu poate ști… Nu știm de ce încă mai iau foc clădirile publice, nu știm de ce mor oamenii arși… Nu mai știm de ce nu pot fi tratați arșii. Nici măcar după 6 ani nu au fost făcute câteva paturi”, a spus Eugen Iancu, într-o intervenție la România TV.

Cristian Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel București a pronunțat pe data de 12 mai sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, tragedia în care și-au pierdut viața 64 de persoane. Cristian Popescu Piedone, la vremea respectivă primar al Sectorului 4, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

– Alin George Anastescu, patron al clubului Colectiv, a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

-Costin Mincu, patronul clubului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare

-Paul Gancea, un alt patron al clubului, 6 ani şi 4 luni

-Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni

-George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni

-Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.