Urmează o mini-vacanţă de trei zile. Pe ce dată pică zilele libere

Urmează o mini-vacanţă de trei zile. Pe ce dată pică zilele libere Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajaţii, în special bugetarii, vor avea parte de o mini-vacanţă de trei zile la începutul lunii viitoare. Mini-vacanţa de Rusalii face parte din cadul celor 15 zile de libere legale pe care românii le au pe parcursul anului 2022. Prima zi de Rusalii pică duminica când majoritatea românilor nu lucrează, urmând ca aceștia să fie liberi şi luni, 13 iunie. În aceste condiții, aproape toţi angajații vor intra într-un weekend prelungit de vineri până marţi dimineaţă.

Ziua sărbătoririi Rusaliilor este în strânsă legătură cu ziua din an în care este Învierea Domnului, astfel calculându-se la un interval de 50 de zile între acestea. Pentru început urmează sărbătoarea Rusaliilor, care ţine timp de două zile, iar românii vor fi liberi pe 12 şi 13 iunie, adică duminică şi luni.

Românii vor avea parte de o mini-vacanţă de trei zile

Până la ziua de Rusalii, românii vor mai avea o zi liberă în timpul săptămânii, respectiv ziua Copilului, pe 1 iunie, care pică într-o zi de miercuri. Pe 1 iunie este sărbătorită „Ziua Copilului”. Ziua a fost desemnată acum mai bine de 70 de ani la Moscova, de către o organizație internațională de femei, apropiată de mișcarea comunistă. În România, ziua de 1 iunie este zi liberă legală.

Reamintim că pe vremea comunismului, această zi era aniversată printr-o serbare la grădiniță și la școală. În cazul în care ziua pica duminica, erau organizate concursuri, precum cele de desene cu cretă pe asfalt sau erau organizate excursii. De asemenea, aveau loc spectacole „cultural- sportive”, în care copiii aduceau mulțumiri partidului și „iubitului conducător” prin „vers, cântec și joc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziua Copilului în lume

1 iunie se sărbătorește în câteva zeci de țări precum fostele republici care au alcătuit URSS-ul, fostele statele din R S Iugoslavă, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen.

-20 noiembrie- Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția.

-25 decembrie- 8 state africane

-20 septembrie: Germania și Austria

-A doua duminică din februarie- în câteva state din Oceania

-A doua duminică din mai- în Marea Britanie și Spania

Alte zile libere rămase pentru 2022

• 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului

• 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) - Prima şi a doua zi de Rusalii

• 15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei

• 1 decembrie (joi) - Ziua Naţională a României

• 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) - Crăciunul

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.