Nicolae Ciucă, după vizita președintelui Lituaniei: Republica Moldova va avea sprijin garantat, dacă războiul se va extinde. FOTO

Nicolae Ciucă, după vizita președintelui Lituaniei: Republica Moldova va avea sprijin garantat, dacă războiul se va extinde. FOTO Sursă: Facebook/ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit în vizită la Palatul Victoria pe președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. Cei doi oficiali au purtat discuții referitoare la evoluția războiului din Ucraina și impactul acestuia asupra situației energetice din Europa. De asemenea, reprezentanții celor două state susțin în mod vehement implementarea comună a sancțiunilor împotriva Rusiei, pe care Bruxelles-ul vrea să o izoleze din cauza agresiunii militare de care a dat dovadă începând cu data de 24 februarie.

Nicolae Ciucă l-a primit în vizită, vineri, pe președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, cu care a discutat mai multe aspecte legate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, printre care și situația energetică europeană, în circumstanțele în care președintele Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană se pregătește să impună un embargo asupra petrolului rusesc.

Președintele Lituaniei, în vizită la Palatul Victoria

România este interesată să beneficieze de experiența recentă a Lituaniei în pregătirea aderării la OCDE, precum și de colaborarea în sectorul tehnologiei financiare, potrivit informațiilor transmise de Guvern, însă acesta nu este singurul motiv al deplasării președintelui republicii în țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile principale s-au axat asupra războiului din Ucraina. Nicolae Ciucă și Gitanas Nauseda au abordat și problema sancțiunilor care trebuie implementate în mod comun asupra Rusiei din cauza invaziei militare.

Ce a spus Nicolae Ciucă despre război

„Premierul a confirmat contribuția României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiunea de poliție aeriană a Alianței în zona baltică, începând cu 2023.

Cei doi demnitari au subliniat, în acest context, că statele membre UE trebuie să diversifice rapid sursele de energie pentru eliminarea dependenței energetice a Uniunii și să lucreze pentru implementarea de soluții care să amelioreze conectivitatea.

Prim-ministrul Ciucă a prezentat experiența României în sectorul energiei nucleare, arătând disponibilitatea cooperării în domeniu cu Lituania”, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvernul României.

Republica Moldova are nevoie de sprijinul statelor europene

De asemenea, Nicolae Ciucă a abordat și situația Republicii Moldova în discuțiile cu președintele Lituaniei. Șeful Guvernului din România a precizat că Basarabia are nevoie de sprijin financiar pentru a gestiona corespunzător criza umanitară din regiune, declanșată în urma valului mare de refugiați care fug din calea războiului.

Totodată, Republica Moldova trebuie să fie ajutată să își consolideze și securitatea energetică. Nicolae Ciucă a mai pledat și în favoarea susținerii cererilor de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Sprijinul pentru Republica Moldova a fost solicitat și de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii recente cu omologul său german. Șeful statului român a oferit asigurări că Germania va ajuta țara vecină, amenințată de extinderea războiului din Ucraina.