Este obligatoriu de la 1 iulie! Anunţul care vizează mii de români. Amenzile ajung la 100.000 de lei pentru cine nu respectă legea

Este obligatoriu de la 1 iulie! Anunţul care vizează mii de români. Amenzile ajung la 100.000 de lei pentru cine nu respectă legeaSursa: Arhiva EVZ

Radarul mărfurilor sau e-Transport, ar urma să devină opțional până la 31 iunie 2022, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier pe teritoriul României. Iar de la 1 iulie 2022 va fi obligatoriu. Sistemul vizează toți operatorii economici care vând sau cumpără produse riscante ce sunt transportate pe căile rutiere - persoane juridice, PFA-uri, II-uri sau IF-uri.

De la 1 iulie 2022 devine obligatoriu în România declararea anticipată a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național în Sistemul RO e-Transport. Nerespectarea prevederilor acestei ordonanțe aduce automat amenzi care pot urca până la 100.000 de lei și chiar confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Cine are obligația de declarare?

Practic, va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național. Ele vor fi valabile pentru o perioadă prestabilită de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului transportor. Conform prevederilor ordonanței, vor avea obligația de declarare în sistemul e-Transport a bunurilor cu risc fiscal următoarele categorii de persoane:

-destinatarul menționat în declarația vamală de import;

-expeditorul menționat în declarația vamală de export;

-beneficiarul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul în cazul livrărilor locale și intracomunitare de bunuri;

-depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național.

Ce este UIT și ce reprezintă el?

Codul UIT este codul unic generat de sistemul e-Transport prin intermediul căruia se identifică bunurile care fac obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat. În sistem vor fi înregistrate datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.

Persoanele care au obligația de declarare vor pune la dispoziția transportatorului acest cod UIT, care va fi înscris în mod obligatoriu pe documentul de transport.

Pe ce document de transport se va trece codul UIT?

Foarte important de reținut este că, în cazul transporturilor interne cu titlu oneros, documentul de transport este scrisoarea de transport tip CMR, conform prevederilor legislației privind transporturile rutiere. Agenții economici ar putea să analizeze oportunitatea de a emite un CMR electronic, ținând cont de faptul că România a aderat la Protocolul adițional privind scrisoarea electronică de însoțire (eCMR), la Convenția referitoare la contractul de transport rutier internațional de mărfuri pe șosele (CMR), prin Legea 29/2019.

Ce trebuie reţinut mai exact

Agenții economici ar trebui să aibă în vedere faptul că utilizarea sistemului e-Transport, opțională la acest moment, va deveni obligatorie de la 1 iulie 2022 și să aibă în vedere informațiile necesare pentru completarea în sistem precum și a metodelor de încărcare a acestor informații, pentru a scurta cât mai mult timpul de raportare a acestora. De asemenea, îi avertizăm pe agenții economici să nu mai omită obținerea CMR-ului, în condițiile în care acesta va deveni obligatoriu de completat, odată cu implementarea e-Transport.

Nerespectarea dispozițiilor Ordonanței e-Transport se va putea sancționa, începând de la data de 1 iulie 2022, cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 100.000 lei, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate (în situații specifice, de exemplu, în cazul nedeclarării bunurilor), scrie Capital.

Ne puteți urmări și pe Google News