Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Atac cu rachete aproape de frontiera cu România. Sisteme aeriene și o unitate de comunicații au fost distruse

Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Atac cu rachete aproape de frontiera cu România. Sisteme aeriene și o unitate de comunicații au fost distruse Sursa foto: 25945534 © Lesik Aleksandr | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina capătă proporții din ce în ce mai mari. Un atac neașteptat a avut loc duminică pe Insula Șerpilor, în apropierea frontierei cu România. Autoritățile ucrainene anunță decesul a 42 de soldați ruși și distrugerea mai multor sisteme antiaeriene.

Armata ucraineană a lansat o serie de atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Șerpilor, zonă aflată la doar 45 de km de România. Aceasta a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale declanșării războiului, iar Ucraina încearcă să recâștige controlul. Au fost înregistrate mai multe victime, însă și distrugeri importante.

Comandamentul Sud al armatei ucrainene a anunțat atacul cu rachete, precizând că mai multe sisteme antiaeriene și o unitate de comunicații au fost distruse. De asemenea aceștia susțin că au fost înregistrate și victime, 42 de soldați ruși fiind uciși pe Insula Șerpilor în timpul raidurilor.

”Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, care mai susţine că a lovit astfel ”un post de control” şi a distrus un sistem antiaerian. ”Pierderile ruşilor sunt în curs de a fi clarificate”, s-a aratat în acelaşi mesaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul și decesul celor 42 de militari ruși revendicate de armata ucraineană nu pot fi verificate din surse independente. Kremlinul nu a reacționat momentan cu privire la aceste atacuri aeriene asupra Insulei Șerpilor.

Ucraina vrea să recâștige Insula Șerpilor

Chiar dacă Insula Șerpilor a căzut pradă în mâna rușilor destul de ușor, ea va rămâne un simbol al rezistentei ucrainene. O înregistrare audio ucraineană, neautentificată de surse independente, a fost intens mediatizată. Potrivit acesteia, în timp ce echipajul crucișătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceștia din urmă ar fi răspuns cu mesajul “Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea înregistrării, autoritățile de la Kiev au declarat că militarii ucraineni aflați pe Insula Șerpilor și-ar fi pierdut viața în timpul asaltului. Ulterior au revenit asupra informațiilor și au anunțat că aceștia au fost lăsați în viață de soldații ruși. Rusia anunțase, imediat după ocuparea insulei, că 82 de soldați ucraineni s-au predat pe Insula Șerpilor. Soldații ucraineni au fost între timp eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri.

Rusia nu a confirmat atacurile ucrainene asupra Insulei Șerpilor, teritoriu a cărui conducere o deține încă din primele zile ale invaziei declanșate asupra Ucrainei.