Se schimbă legea pensiilor! Vestea momentului de la Guvern. „Suntem într-un blocaj. Nu este corect!”

Se schimbă legea pensiilor! Vestea momentului de la Guvern. „Suntem într-un blocaj. Nu este corect!” Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Marius Budăi, recunoaște că mărirea pensiilor tuturor românilor aflați sub pragul sărăciei, se află într-un blocaj şi că reforma pensiilor cuprinsă în PNRR nu-şi avea locul, precizând că la finalul anului va fi gata noua lege a pensiilor, care va debloca totul. Iar până atunci, pensionarii vor avea de suferit deoarece nu mai au cum să facă fată prețurilor la alimente şi facturi. 

Din păcate, pensionarii sunt duşi cu vorba în fiecare zi de actuala guvernare formată din alianța PNL-PSD-UDMR. Marius Budăi a declarat la un post de televiziune că deocamdată nu are ce face pentru pensionarii umiliți şi obligați să trăiască în cea mai cruntă sărăcie din ultimii ani. Ministrul Muncii spune că se află într-un blocaj şi până la sfârșitul anului când va apărea o nouă lege a pensiilor, nu se poate face nimic.

Pensionarii, condamnați la sărăcie şi anul acesta

Suntem într-un blocaj, pentru că această reformă a pensiilor cuprinsă în PNRR nu-și avea locul și nu-și avea locul o asumare până în anul 2070. Nu ne blocăm însă aici, am spus clar că mergem mai departe cu legea veche. După ce o vom îmbunătăți, dacă este cazul, prin ceea ce derulăm acum, asistența cu Banca Mondială, dar și discuțiile în paralele cu Comisia Europeană, vom avea legea și vom debloca totul. (…)

Am continuat introducerea dosarelor în sistemul public de pensii și avem peste 2,4 milioane de dosare introduse în sistemul electronic de pensii, pe perioade contributive, pe perioade asimilate, sporuri cu caracter permanent sau nu, sporuri care au fost sau nu luate în calcul.

Astfel, în momentul în care avem etapa finală a reformei asumată în PNRR, dar nu așa cum a fost asumată ci schimbată – dacă mă refer la procent, eu nu voi semna o reformă care să sărăcească românii – să nu mai pierdem timp cu introducerea dosarelor într-un format care să ne permită recalcularea și să trecem la treabă, să rezolvăm inechitățile din sistem”, a declarat ministrul la România TV.

Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor cu o sumă fixă

Întrebat de jurnalista Andreea Crețulescu de ce nu majorează pensiile cu sumă fixă, ministrul Muncii a spus că nu ar fi o idee bună: este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferențiat, lăsând să se înțeleagă că cei cu pensii uriașe nu pot fi discriminați, uitând că atunci când se măresc pensiile, doar aceștia au parte de măriri consistente, cei cu pensii mici se aleg cu mărunțișul.

Nu este constituţional în primul rând şi nici corect majorarea pensiilor cu o sumă fixă. Nu pot să descurajez contributivitatea. Nu pot să discriminez un cetățean care preferă toată viața lui să fie corect cu statul român, să-şi plătească taxele corect la stat, față de altul care se complace să stea pe un salariu minim pe economie și cu bani mai mulți în buzunar, a declarat ministrul.

Ministrul Muncii le scoate ochii pensionarilor cu acele pomeni numite voucherele sociale

Marius Budăi, a fost întrebat de o pensionară dacă s-ar putea majora pensiile mici. Ministrul Muncii a răspuns că acest lucru nu este posibil deoarece se încalcă principiul contributivităţii.

Este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferențiat pentru că am încălcă principiul contributivităţii, dar pentru pensia minimă am majorat-o cu 25% de la 1 ianuarie. Pentru pensiile mici avem aceste măsuri care se vor aplica până la sfârşitul de an, din două în două luni, vor intra în vigoare din iunie, se vor face imediat cum există posibilitatea, plăţile, nu va exista să nu se plătească şi să fie prinsă şi luna iunie, indiferent când se va face plata. Suntem în perioada de discuţii cu Comisia Europeană, ne închidem pe majoritatea discuţiilor, deci nu există probleme aici, a declarat Marius Budăi, potrivit Capital